Annonse

Gir ungene alkohol som medisin

Når skumle parasittveps svirrer i nærheten, legger bananfluer eggene sine i alkohol. En smule promille beskytter nemlig ungene mot angrep.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bananflueegg i et matfat med alkohol (rød) og uten (blå). Da det ikke var snylteveps til stede foretrakk fluene det alkoholfrie alternativet. (Foto: Todd Schlenke)

Mens vi menneskemødre gir podene en skje sanasol og en trankapsel, går kvinnelige utgaver av arten Drosophila melanogaster til mer drastiske skritt for å sikre godklumpenes helse.

Bananfluemødrene dumper like godt eggene sine i alkohol.

Men for å forsvare fluene: De introduserer ikke avkommet for fylla for moro skyld. Og heller ikke hvis de kan unngå det.

Høy toleranse

Siden maten til bananfluer består av frukt – gjerne i et eller annet stadium av gjæring eller forråtnelse – er ikke insektene helt uvant med en knert eller to.

Og nå ser det altså ut til at dyra bruker sin naturlig høye toleranse for alkohol til å beskytte avkommene mot en av deres farligste fiender: Parasittvepsen Leptopilina heterotoma.

Den lille vepsen ynder å legger eggene sine i bananfluas larver. Så klekker eggene, og vepselarven eter på ekte skrekkfilmvis opp hele fluelarven – fra innsida.

Nylig viste et amerikansk forskerteam at bananfluelarver som er infisert med vepseegg foretrekker mat med prosenter. Åmene drikker tett, til kroppen deres inneholder skadelige nivåer av alkohol og vepseegget dør.

Forebyggende alkohol

Selv om alkoholen heller ikke er ufarlig for bananfluene, ser det ut til at promillen gir mindre skader enn en vepselarve i fri dressur. Dermed lønner det seg for fluene å bruke børst som medisin.

Og ikke nok med det. En fersk rapport viser at fluemødre til og med får ungene til å drikke forebyggende.

Balint Kacsoh og kollegaene fra Emory University lot fluer velge fritt om de ville legge eggene sine i avholdsmat eller i mat med seks prosent alkohol. Da viste det seg at fluene generelt foretrakk den alkoholfrie varianten.

Men situasjonen endret seg når en gjeng med hunn-vepser ble sluppet inn i buret.

Flere overlevde

Nå begynte fluemødrene å foretrekke skåla med ildvann. Og da de vepsetruede bananfluene fikk valget mellom mat med ulik alkoholprosent, trakk et overveldende flertall mot skålene med 12 og 15 prosent.

Dette er høyeste alkoholprosent du kan finne i naturen.

Konsekvensene av angrep av parasittvepsen (Leptopilina boulardi) kan være fatale. Bildet viser nesten voksne veps på innsida av bananfluelarvene de klekket i. (Foto: Todd Schlenke)

Undersøkelsene viste også at valget faktisk var smart. Mange flere av larvene som ble klekket i alkohol ble til voksne fluer, sammenlignet med åmer som ikke fikk denne muligheten.

Likevel viste det seg at medisineringa også kom med en pris. Overlevelsen var enda høyere blant larver som fikk vokse opp uten verken ildvann eller veps.

Atferdsmessig immunrespons

Kacsoh og co mener resultatene bør være interessante for langt flere enn folk som liker fulle fluer.

Undersøkelsen kaster nemlig mer lys over en undervurdert del av immunforsvaret. Vanligvis tenker man på immunsystemet som et sett av molekyler og celler i kroppen som reagerer på infeksjoner, skriver forskerne i siste utgave av Science.

Men forsvaret mot farlige inntrengere involverer også atferdsmessige immunresponser, for eksempel bruk av medisin for å behandle eller forebygge angrep.

Som resten av forsvarsverkene til kroppen er også denne delen temmelig avansert. Medisineringa krever at dyret blir oppmerksom på en infeksjon eller en trussel, og så at det begynner å bruke et stoff som hjelper mot akkurat denne faren.

De ørsmå bananfluene ser imidlertid ut til å ha full kontroll.

Det er bare hunnvepser som sender mødrene under kappa på kong alkohol. I møte med bare vepsehanner, holdt fluene seg fint på vannvogna.

Referanse:

B. Z. Kacsoh, Z. R. Lynch, N. T. Mortimer, T. A. Schlenke, Fruit Flies Medicate Offspring After Seeing Parasites, Science, vol 339, 22. februar 2013, s 947-950.

Powered by Labrador CMS