Ser morsinstinkt hos biller

Billemor kan være litt av en hønemor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hunn av arten D. reticulata inntar en bredbeint posisjon for å beskytte ferske larver i tropisk skog i Brasil. (Foto: Fernando A. Frieiro-Costa, lisens: CC-BY 3.0)

Omsorg er nok ikke det første ordet du forbinder med biller. 

Men blant noen arter av bladbiller i tropisk skog er morsinstinktet tydeligvis utviklet, ifølge ny oppsummering i tidsskriftet ZooKeys.

Forskerne mener minst åtte arter av bladbiller har mødre som aktivt beskytter sine avkom, i større eller mindre grad.

Over 20 år med observasjoner og bilder fra Sentral- og Sør-Amerika inngår i oppsummeringen.

Bredbeint beskyttelse

Billemors omsorg viser seg ved beskyttelse av eggene, og senere oppsyn med larvene når de er klekket ut.

- Dette er en kjempemorsom studie, som viser biller med mer kompleks atferd enn insekter flest, kommenterer zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo, til forskning.no.

Avkom av billearten D. paykulli beveger seg mot et nytt blad, med moren hakk i hæl. (Foto: S. Van Bael, lisens: CC-BY 3.0)

Han har ikke vært involvert i den nye studien.

- Vanligvis ser ikke insekter noe til ungene, det gjelder egentlig de fleste smådyr. Enten stikker foreldrene av eller så dør de, fortsetter Bøckman.

I den reneste cowboy-stil kan enkelte bladbille-mødre stille seg bredbeint over larvene, for å beskytte mot fiender som snylteveps.

Billemor kan også bruke samme taktikk for å sperre veien fra stilken og videre ut på bladet.

- Hun kan også løpe fram til stilken og stå der å herje for å holde maur på avstand.  Moren baserer seg på at hun er større og tyngre enn maur, sier Bøckman.

Holder troppene samlet

En tredje taktikk er å beskytte mattilgangen, ved holde andre billearter unna. Noen er så heldige å ha en hornliknende utvekst på hodet som de bruker til dette. 

- I tillegg benyttes også gjeteratferd som beskyttende taktikk, ved at mor prøver å holde de små samlet, supplerer Bøckman.

Den moderlige omsorg kommer særlig til syne hos larver i underfamiliene Chrysomelinae og Cassidinae.

Her er larvene langsomme og dårlige til å gjemme seg, så det er ikke så unaturlig at disse trenger lekstra omsorg.

- Nerveceller tar omtrent like stor plass uansett dyr, og disse billene har små hoder og plass til lite oppi der. Jeg tror omsorgsatferden har oppstått som en tvingende nødvendighet fordi larvene til noen av disse bladbille-artene er så hjelpeløse, sier Bøckman.

De færreste av oss får mulighet til å se noe slikt, siden de billene er rundt 1-2 centimeter store, og befinner seg i tropisk skog i land som Panama og Brasil.

Referanse:

Donald M. Windsor, m.fl Subsocial Neotropical Doryphorini (Chrysomelidae, Chrysomelinae): new observations on behavior, host plants and systematics.  ZooKeys 332: 71–93, doi: 10.3897/zookeys.332.5199

Powered by Labrador CMS