Sjokolade gjør snegler smartere

Snegler blir mye smartere etter en dose epicatechin, et naturlig stoff som finnes i rikt monn i sjokolade.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stor damsnegl (bildet) blir smartere med sjokolade. (Foto: Wikipedia Commons/iStockphoto.com)

Sjokolade kan muligens gi deg bedre hukommelse, takket være et stoff som forekommer naturlig i kakaobønnene.

Det virker i hvert fall svært godt på snegler, ifølge en ny, kanadisk studie.

Epicatechin finnes i kakaobønner og dermed også i sjokolade, der kakao er en viktig ingrediens. Det finnes også blant annet i grønn te og rødvin. Stoffet er et såkalt flavonoid, en gruppe kjemiske stoffer som dannes i planter og har ulike spennende egenskaper.

Tidligere studier på virveldyr har vist at epicatechin påvirker hjernefunksjonen hos virveldyr. Det skal ha store positive effekter på menneskers helse.

Snegleforsøk

Den nye studien er utført av professor Ken Lukowiak og to andre forskere ved University of Calgary. Lukowiaks favorittdyr er stor damsnegl.

Stor damsnegl er en bløt krabat som med huset på ryggen trives godt i grøfter og dammer også i norsk natur.

Den må ikke forveksles med brunsnegler som mange hageeiere avskyr.

Trenes opp

Damsneglen oppholder seg mye i vann og har to måter å puste på. Den kan enten puste direkte gjennom huden eller gjennom et åndehull foran på kroppen.

Åndehullet brukes dersom vannet den oppholder seg i er fattig på oksygen. Normalt vil sneglen ligge i vannskorpa og åpne åndehullet for å puste når det trengs.

Den kan imidlertid også trenes opp til å ikke gjøre dette.

Treningen foregår ved å stikke sneglen forsiktig med en pinne når den åpner åndehullet. Stikkingen er ubehagelig nok til at sneglen lukker åndehullet, men skånsom nok til at sneglen ikke trekker seg inn i huset sitt.

Glemte ikke

I den nye studien, publisert i tidsskriftet The Journal of Experimental Biology, fikk sneglene først kose seg i laboratoriet i en uke med ubegrenset tilgang på romanosalat.

Før hver treningstime ble de tilført en dose epicatechin.

Normalt glemmer sneglene det de har lært ganske raskt. Det skjedde også med sneglene som ikke fikk stoffet. Tester viste at lærdommen var gått i glemmeboka etter et par timer.

Sneglene som fikk kakaostoffet dannet imidlertid det forskerne kaller langtidsminne, det vil for snegler si at de husket treningen i mer enn 24 timer. Dette viste seg ved at de holdt åndehullet lukket når de opplevde tilsvarende forhold som under treningen.

I fare

Damsneglen et nyttig laboratoriedyr fordi den har et veldig enkelt nervesystem som er enklere å eksperimentere på enn mer kompliserte hjerner.

Foreløpig kan forskerne ikke forklare hvorfor stoffet virker som det gjør, men de trekker paralleller med at damsnegler kan oppfange lukt fra dyr som kan være ute etter å spise dem.

Et stoff som ferskvannskreps ufrivillig skiller ut kan fanges opp av sneglene, og tidligere forsøk har vist at sneglene husker treningen bedre dersom man tilfører dette stoffet før trening.

Sneglenes treningshalvtime består at de forsiktig pirkes borti med en pinne hver gang de prøver å åpne åndehullet på ryggen. (Foto: Ken Lowiak)

Tidligere forsøk har også vist at det narkotiske stoffet metamfetamin har en tilsvarende virkning på damsneglene som den som nå er påvist med epicatechin.


Sterke minner

Studien viser at ikke bare får sneglene bedre langtidshukommelse med epicatechin.

Minnene fra spesialtreningen med stoffet var også mye sterkere enn andre minner, skriver forskerne.

Forsøk på å aktivt utviske minnet ved nye treningsrunder med annet innhold virket dårligere på sneglene når de hadde fått stoffet.

Lærdommen får bli at dersom du ikke vil ha smarte snegler i nabolaget, så må du gjemme sjokoladen fortere enn svint.

Referanse:

Lee Fruson, Sarah Dalesman og Ken Lukowiak: “A flavonol present in cocoa [(–)epicatechin] enhances snail memory”, The Journal of Experimental Biology, kommende publisering 15. oktober 2012. Se sammendrag.

Powered by Labrador CMS