Annonse

Størrelsen teller

En ny forskningsrapport antyder at størrelsen er avgjørende for sexlivet - størrelsen på hjernen altså. Fryktsenteret synes å være viktig for tenningen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er faktisk en mulighet for at sexdriften din er proporsjonal med størrelsen på amygdalaen din, en liten emosjonell mandel som hviler midt i hjernen.

Fryktsenteret

Amygdala er faktisk latinsk for mandel, noe som sier noe om størrelsen på denne hjernedelen. Det har vært antydet tidligere at den spiller en rolle for sexlysten; den lar seg nemlig stimulere av erotiske filmer og er svært viktig for paringsadferden hos mange dyr. Størrelsens effekt har vært uklar.

Tradisjonelt sett tenker forskere på amygdalaen som den delen av hjernen som behandler reaksjoner på frykt. Enkelte forskere tror imidlertid også at den hjelper oss til å fokusere oppmerksomheten mot emosjonelle antydninger og signaler - enten de er skremmende eller provoserende.

Det betyr at en større amygdala kanskje også øker sannsynligheten for at en seksuell trigger fører til seksuell opphisselse, skriver tidsskriftet Nature.

Frontallappepileptikere

Australske forskere bestemte seg i alle fall for å utforske sammenhengen mellom amygdalaen og menneskenes seksualdrift. David Reutens og kolleagene hans ved University of Melbourne skannet hjernene på 45 pasienter med kronisk epilepsi, en sykdom som typisk demper sexlysten.

Pasientene hadde alle vært gjennom hjerneoperasjoner som en del av sin behandling, og fjernet deler av temporallappen i hjernen for å tillate de gjenværende hjerneområdene å fungere mer normalt. Pasientene ble sammenlignet med en kontrollgruppe på 46 nevrologisk normale personer.

Forskerne studerte volumet på amygdalaen hos pasienter med eller uten seksuelle endringer etter inngrepet, og sammenlignet dette med de nevrologisk normale menneskene på samme alder.

Større amygdala - mer sexdrift

Gjennom intervjuer og spørreskjemaer fant forskerne ut at pasienter som rapporterte om økt seksualdrift, hadde større amygdalavolum i den motsatte hjernehalvdelen fra de fjernede delene av temporallappen - sammenlignet med pasienter som fortalte om lavere seksualdrift eller pasienter som ikke opplevde noen forandring.

Det var altså et signifikant positivt forhold mellom motstående amygdalavolum, og maksimumsnivået på seksuell forandring. Dermed har forskerne demonstrert et forhold mellom amygdalastørrelsen og det seksuelle utfallet for pasienter som gjennomgår temporallappoperasjoner.

Dette funnet er en viktig indikasjon på hvilken rolle amygdalaen spiller for å regulere menneskenes seksuelle adferd. I videre studier må det undersøkes om dette også stemmer i den vanlige befolkningen - ved å sammenligne seksualdriften og amygdalavolumet i en større gruppe.

Populære medisiner

Amygdalaen styrer nok uansett ikke sexdriften helt på egen hånd. Den er nært knyttet til andre hjerneregioner, inkludert hypothalamus, som for eksempel utløser fysiske responser til opphisselse - som for eksempel ereksjon.

Vi vet fra den utrolige suksessen med potenspillen Viagra at forskning på dette området har enormt kommersielt potensial. Dersom forskerne klarer å sette fingeren på sexdriftens røtter i hjernen, kan de etter hvert også finne medisiner som kompenserer for mangel på tenning.

For de som er opptatt av egentrening: Pussig nok fortalte forskning.no i fjor sommer om en forskningsrapport som viser at amygdalaen vokser ved stress og depresjoner - uten at vi dermed kan si at stress hjelper på sexlysten.

Lenke:

Baird, A. D. et al. The amygdala and sexual drive: insights from temporal lobe epilepsy surgery; Annals of Neurology, 55, 87 - 96, doi:10.1002/ana.10997 (2003).

Powered by Labrador CMS