Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I en vulgærdarwinistisk verden er det slik at gutta slåss om jentene så fillene flyr, mens damene velger den kjekkeste beundreren på en sivilisert og avbalansert måte.
Ny forskning tyder imidlertid på at vi jenter ikke er så avventende som man tror, og godt kan legge inn en real fight hvis slaget står om Johnny Depp.
Det var i hvert fall konklusjonen etter en studie av hva damer syntes om utseende til andre av samme kjønn. Her fikk 57 kvinnelige og 47 mannlige studenter kikke på bilder av ansikter, som de vurderte på en sjupunkts skala fra ekstremt uattraktiv til ekstremt attraktiv.
Stygge konkurrenter
Det viste seg at jentenes meninger om skjønnheten til rivalinnene forandret seg betydelig i takt med menstruasjonssyklusen.
På de mest fruktbare dagene av måneden ble jentene på fotografiene rett og slett mye mindre tiltrekkende i forhold til hvordan de scoret på de mindre fruktbare dagene. Meningene om mannebildene forandret seg derimot lite i løpet av syklusen.
Slu strategi
Evolusjonsteorien forutsier at jenter begynner å konkurrere med hverandre hvis høykvalitetsmenn er en begrenset ressurs, mener forskerne fra York University i Toronto. De hadde sine antagelser om hvordan jentene ville reagere, allerede før forsøket startet.
- En mulig konkurransestrategi er å nedvurdere konkurrentene, altså å bruke taktikk for å gjøre rivalinnene underlegne, sier Maryanne Fisher som leder prosjektet.
I så fall skulle man forvente at ei jente vil vurdere konkurrentene som spesielt lite tiltrekkende i perioder hvor hun selv har store sjanser for å bli befruktet. Nå ser det altså ut til at teorien stemmer.
Planen videre er å studere fenomenet i praksis.
- Det ville vært interessant å se hva kvinner sier om hverandre i en vanlig sosial situasjon, og hvordan dette forandrer seg med fruktbarheten, sier Fisher.
Vi i forskning.no gleder oss allerede til rapporten.
Referanse:
Rapporten publiseres av Royal Society Publications, i nettjournalen Biology Letters på FirstCite, 18. februar 2004.