Skilpaddefossil tetter hull i skallhistorie

Nytt funn viser at skilpaddeskallet begynte å ta form for minst 260 millioner år siden.

Fossilet av det sørafrikanske reptilet Eunotosaurus africanus, som fyller et tomrom i den tidlige utviklingshistorien til skilpadden - og dyrets skall.  Den sørafrikanske mynten 1 rand er målestokk. (Foto: Tyler Lyson)
Fossilet av det sørafrikanske reptilet Eunotosaurus africanus, som fyller et tomrom i den tidlige utviklingshistorien til skilpadden - og dyrets skall. Den sørafrikanske mynten 1 rand er målestokk. (Foto: Tyler Lyson)

Skilpaddens skall er en sammensatt affære. Det saktegående krypdyrets harde ytre er ikke laget av én ting, men av rundt 50 bein.

Hos andre dyr med beskyttende skjold på ryggen, bidrar harde skjell til dannelsen av skallet. Hos skilpadden er det egen beinbygging som gjelder.

Ryggpanseret består av sammenvokste virvler innerst, og brede ribben og benplater som blir dannet i lærhuden.

Hjelper med åndedrettet

- Jeg tror forklaringen på at ikke flere dyr har løst dette slik som skilpaddene, er at ribbeina til patte- og virveldyr er med på å hjelpe til med åndedrettet.

Det sier forsker Tyler Lyson, som er tilknyttet Smithsonian og Yale University, i en pressemelding.

Ribbein er ganske stive, men kan heves og senke, og slik blir brystkassen et viktig pumpeverk når vi puster, skriver Store norske leksikon.

- Skallet til skilpadden representerer en kompleks struktur, som man kunne se de innledende konturene av for mer enn 260 millioner år siden, sier Lyson.

Ung leopardskilpadde (Stigmochelys pardalis). (Foto: Tyler Lyson)
Ung leopardskilpadde (Stigmochelys pardalis). (Foto: Tyler Lyson)

Nå har hun og kollegene fått et litt klarere bilde av når og hvordan skillepaddeskallet har utviklet seg, etter funnet av den nye forgjengeren til moderne skilpadder.

Finne annen pustemåte

- Hvis ribbeina innlemmes i det beskyttende skallet, så må du finne en annen måte å puste på.

- Og det er nettopp det skilpadder har gjort, ved hjelp av støttende muskler, fortsetter Lyson.

Funnet av det nå utryddede sørafrikanske reptilet kjent som Eunotosaurus, tetter et 30-55 millioner år stort gap i skilpaddenes fossilkatalog, ifølge Cell Press.

Et av de eldste kjente skilpaddefossil med et fullt utviklet skall, er datert til rundt 215 millioner år siden, ifølge et presseskriv fra Cell Press.

Dermed har det innntil nylig det vanskeligere å vite, hva som har bidratt til utviklingen, og når den startet.

Ser likhetstrekk i ribbeina

I 2008 fikk man noen nye svar. Da fant man kinesiske Odontochelys semitestacea, et 220 millioner år gammelt reptil med fullt utviklet brystpanser, magesiden av skallet, men kun et hardt og tykt skall på deler av ryggen.

- I likhet med andre sammensatte strukturer, så utviklet skilpaddeskallet seg over millioner av år, og ble gradvis formet til slik vi kjenner det I dag, sier hun.

Den nye skilpaddeforgjengeren har blant annet ni brede ribbein som kun ses hos skilpadder. I tillegg mangler, i likhet med skilpaddene, muskler mellom ribbeina.

Referanse:

Tyler R. Lyson et.al., Evolutionary Origin of the Turtle Shell, Current Biology, mai 2013

Powered by Labrador CMS