Forvirringens mester

I dyreverdenens avanserte avdeling for forkledninger og forvirringstriks, står muligens denne edderkoppen i en særstilling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Edderkoppen Cyclosa mulmeinensis forvirrer predatorer som veps. Den lager fullskala etterlikninger av seg selv i spindelvevet, noe som skaper problemer for angriperen. (Foto: Wikimedia Commons, se lisens her.)

Hvorfor? Den lager lokkeduer av seg selv i fullskala for å sende bytteetere på bomtur. Forskere rapporterer om funnet i en ny studie publisert i tidsskriftet Animal Behaviour.

Et smart trekk fra et leddyr som definitivt er mer kjent for å fremkalle frykt hos mennesker enn for hjernestørrelse…

Oppførselen til Cyclosa mulmeinensis kan være med på å forklare hvorfor mange av dens kolleger liker å pryde nettene sine med snodige utsmykninger, skriver BBC Earth News.

Biologene Ling Tseng og I-Min Tso ved Tunghai University i Taiwan står bak studien.

De mener edderkoppen kan være et første eksempel på et dyr som lager etterlikninger av seg selv i full størrelse, i spindelvevet, for å forvirre angripere - som veps.

Dårlig idé i utgangspunktet? 

- Jeg kjenner ikke til noe annet dyr som bygger lokkeduer av seg selv, sier edderkoppekspert Tso til BBC.

I utgangspunktet skulle man tro at det er en dårlig idé å tiltrekke seg rovdyr, framfor å prøve å skjule seg best mulig.

C. mulmeinensis. Her en hunn med eggsekker (to øverste) som etterlikner edderkoppens eget utseende. (Foto: Wikimedia Commons, se lisens her.)

Men; i et flertall av tilfellene angrep veps etterlikningene framfor originalen, samtidig som det viste seg at andre edderkopparter i “rene” nett, fikk angrep direkte mot seg.

 - Det Cyclosa lager, fungerer som en iøynefallende anti-predator innretning, i stedet for kamuflasje. Fordelen ved å kunne unnslippe angrep ser ut til å være større enn kostnaden ved økt synlighet, sier Tso til BBC.

Viktige rester og biter

Cyclosa og en del andre slektninger henger opp døde vevsrester, biter fra plantevekster, byttedyr eller eggsekker i spindelvevet.

Slikt avfall har ofte en farge som minner om Cyclosa sin, og lyset blir reflektert fra overflaten på nær samme måte som fra kroppen.

I mer enn 100 år har forskere prøvd å finne ut hvorfor edderkopper dekorerer nettene sine. Forsker Tso sier det ikke finnes ett enkelt svar, og at funksjonen vil variere mellom ulike arter.

Les mer:

BBC Earth News: Spider builds life-sized decoys

Referanse:

Ling Tseng og I-Min Tso. A risky defence by a spider using conspicuous decoys resembling itself in appearance. Animal Behaviour. doi:10.1016/j.anbehav.2009.05.017

Powered by Labrador CMS