De innsatte til unnsetning

Mange tigere i fangenskap er av renraset opprinnelse, og kan bli verdifulle arbeidet med å redde minkende ville populasjoner.  
22.4 2008 03:00


 

Det er forskjell på tiger og tiger. Arten tiger, Panthera tigris, har hele åtte underarter som alle er truet med utryddelse:

Bengaltiger, indokinesisk tiger, kinatiger, kaspisk tiger, amurtiger (tidligere kalt sibirtiger, og forøvrig den aller største av dem), sumatratiger, javatiger og balitiger - som er den aller minste.

Et forskerteam benyttet en ny metode for å etablere genetisk avstamning på tigere i fangenskap, og ble overrasket da de fant at mange av dem var av renrasede underarter.

I sin rapport i tidsskriftet Current Biology, legger de til at disse fangede tigerne besitter en genetisk variasjon som vi ikke lenger finner hos tigere i vill tilstand.

Sterk tilbakegang

Dette siste er temmelig oppsiktsvekkende, og sier mye om hvor dårlig det står til med verdens ville tigere.

Det finnes anslagsvis bare 3 000 ville tigere igjen på kloden, mot 100 000 for hundre år siden. I fangenskap finnes det kanskje finnes så mye som 15 000 til 20 000, i zoologiske hager, i sirkus og til og med i private hjem.

Dermed er det en god nyhet at mange av disse er av høy genetisk kvalitet, og i følge forskerne bak rapporten, kanskje kan brukes til å redde sine siste viltlevende slektninger.

Av alle de tusener av eksisterende tigere i fangenskap, undersøkte forskerteamet bare 105 - men av disse var hele 49 å betrakte som rendyrkede medlemmer av en av de åtte underartene.

Hvis forholdstallet er representativt for den samlede fangede populasjonen, kan det finnes grunnlag for meningsfylt vernearbeid.

Kommentatorer som forsøker å dempe forventningene påpeker overfor BBC news at 43 av de 49 renrasete allerede var registrert i programmer som jobber nettopp med å dyrke frem genetisk rene individer. Så hvor stort er det reelle potensialet?

Optimister

En av forfatterne bak rapporten, Shu-Jin Luo, fra the US National Cancer Institute, svarer at 62 av de 105 undersøkte individene ikke var registrert i noe slikt oppdrettsprogram.

Av disse 62 var hele 14 av ren rase. Dette utgjør 23 prosent - og hvis dette tallet holder seg for hele den tamme populasjonen på mellom 15 000 og 20 000, vil vi stå igjen med mange genetisk sterke dyr.

I en pressemelding legger hun spesiell vekt på underarten indokinesisk tiger. Det er bare kjent 14 slike i fangenskap.

Men det finnes nå håp om at det eksisterer flere der ute, i sirkus og hundehus. Hvis man nå starter bevisst oppdrett og fortsatt rendyrkning av disse, vil vi i fremtiden kunne ha dyr som kan settes ut i det fri.

 

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse