Flue angriper edderkoppkoloni

At edderkopper er skumle betyr nødvendigvis ikke at de kan føle seg helt trygge. Mens Petter er på fluejakt kommer nemlig ei flue for å ta edderkoppeggene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De aller fleste edderkopper er sære einstøinger som helst holder seg så langt borte fra hverandre som overhodet mulig. Men det finnes som kjent alltid unntak, og edderkoppen Metepeira incrassata er ett av dem. De meksikanske åttebeiningene lever i digre kolonier, hvor de spinner nettene sine side om side.

100 000 edderkopper!

"Edderkoppkoloni. (Foto: George Uetz, University of Cincinnati, 2002)"

Er man ute og spaserer i jungelen, eller på en bananplantasje, kan man med litt (u)flaks snuble over en bøling på opptil 100 000 edderkopper, dinglende i 160 meter med spinn. Man skal være bra syk i hodet sitt for å begi seg inn
i en slik forsamling, men det er altså nettopp det flua Arachnidomyia lindae gjør. Og den har alt annet enn selvmord på plakaten.

Smugler inn larve

Målet er nemlig å plante ei lita fluelarve på eggkokongen til edderkoppen. Hvis åma klarer å gnage seg inn i kokongen før den blir oppdaget, kan den leve godt på eggene til den er voksen flue. Men lett er det ikke.

- Edderkoppmora er nemlig ikke tapt bak ei vogn hun heller, og får hun mistanke om at noe muffens er på gang, er hun fort på pletten for å jage vekk ubudne gjester, forteller Georg Uetz fra University of Cincinnati.

Derfor har flua utviklet en slu taktikk.

Narremat

Den setter seg midt i nettet hvor trådene ikke er så klebrige, og begynner å riste i veven på en helt spesiell måte. Edderkoppen bruker nemlig bevegelsene i nettet som et varslingssystem som forteller når noe spiselig har satt seg fast. Flua etterligner signalene til et panikkslagent bytte.

"Metepeira incrassata. (Foto: George Uetz, University of Cincinnati, 2002)"

Når edderkoppen kommer stormende for å se, suser flua til den forlatte kokongen og dropper larva. Men edderkoppmamma er i grunnen ganske mistenksom, og det er ikke lett å holde henne unna i de 15 minuttene det tar før larva er innenfor.

Hører fluesurr

Vitenskapsfolkene har gjort forsøk med både minihøyttalere og forskjellige fluer på bånd, og funnet ut at edderkoppene kjenner igjen lyden av vingene til Arachnidomyia lindae. Hører de den rette lyden blir det liv i leiren.

- Nå er forskerne blitt så flinke til å skremme edderkoppene at de kan få hele kolonien til å stå på hodet bare ved å blåse den riktige tonen på ei brusflaske, forteller Uetz til Nature.

Ja, ja. Så lenge det ikke er mitt hode de står på, så?

University of Cincinnati Predators and Parasitoids
University of Cincinnati Colonial web-building spider project
Nature: Spider and fly swap roles

(Ingressfoto: George Uetz, 2002)

Powered by Labrador CMS