På skolebenken for å spise skorpion

- Kom og spis skorpionen din nå, jeg har tatt ut giftbrodden...

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En liten og sulten surikat kan fort oppleve at den blir satt på livets skolebenk av foreldrene.

For menneskene er slettes ikke de eneste som aktivt legger til rette, slik at barn lettere kan lære nye ting om tilværelsen.

Det viser forskningsresultater som presenteres i dagens utgave av tidsskriftet Science.

I en ny studie beskriver forskerne Alev Thornton og Katherine McAuliffe fra University of Cambridge at voksne surikater inntar en lærerrolle, slik at deres håpefulle står bedre rustet til å skaffe mat - og spise den.

Gresshopper og skorpioner

De eldre surikatene går aktivt inn for å gi smårollingenes økt sjanse til å håndtere byttet, noe som egentlig synes ganske logisk.

Surikater lever i tørre, krevende områder, og spiser ting som er i live. Da trengs en ekstra porsjon ferdigheter. Noen ganger tar de med gresshopper, slik at ungene kan trene på å fange og spise dem.

"70 dager gammel surikat spiser en levende skorpion som en voksen hjelper har kommet med. Foto: Andrew Radford, Sophie Lanfear, Alex Thornton og Katherine McAuliffe."

Og noen ganger fjerner de voksne surikatene også giftbrodden på skorpioner, før de lar sultne små munner få prøve en smak, rapporterer forskerne i Science.

Litt mer spektakulært enn når småbarnsforeldre moser banan eller skjærer opp brødskiver med leverpostei i hendige småstørrelser til gullungen, kan man vel hevde?

Tid og krefter

Forskernes funn i dyreverdenen er interessante, siden det i vitenskapen fortsatt finnes overraskende få bevis på dyr som driver aktiv læring, ved at kunnskap overføres fra et individ til et annet.

Aper er ett eksempel på at det foregår, og forklaringen på at vi ikke kjenner flere eksempler kan simpelthen være at vi ennå ikke har oppdaget dem, snarere enn at de ikke eksisterer.

Surikatene endrer for øvrig oppførselen over tid, etter som avkommene deres vokser opp og tilpasser seg voksenverdenen bedre.

Læringen viste seg å være krevende for de voksne surikatene, fordi de selv ikke dro noen fordeler av arbeidet, og i tillegg brukte mye tid og krefter på prosessen, rapporterer forskerne videre i Science.

Surikater lever i de tørre, sørlige delene av Afrika. Flokkene kan være på opptil 40 individer.

Referanse:

A. Thornton og K. McAuliffe. Teaching in Wild Meerkats, Science, 14. juli 2006, volume 313, side 227-229.

"En liten surikat ber om litt ekstra hjelp fra en voksen, gravid artsfrende. Foto: Andrew Radford, Sophie Lanfear, Alex Thornton og Katherine McAuliffe."



Powered by Labrador CMS