Finn artens navn

La oss si at du vil finne ut hva Calliphora vicina heter på norsk - eller at du vil vite familienavnet til knotten som ga sterkt kløende ferieminner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Calliphora vicina, spyflue. (Foto: Richard Bartz, Makro Freak & Beemaster Hubert Seibring. Klikk her for å se Creative Commons-lisensen.)

Det nyeåpnede registeret Artsnavnebasen står klart til å utføre søk.

Registeret skal hjelpe både forskere, forvaltning og privatpersoner til å finne gyldige vitenskapelige artsnavn, og anbefalte norske navn.

Ved å søke får  du for eksempel vite at Calliphora vicina er rødkinnet spyflue, og at knott tilhører familien Simuliidae. Herunder finnes flere titalls arter av slike små mygg-kraftplugger, så her kan man fordype seg videre.

Kanskje har du noe større i kikkerten, som blåhval - eller noe nærere, som huskatt?

Ikke fullstendig

Artsnavnebasen har per i dag 78 000 gyldige vitenskapelige navn og 14 000 norske navn.

Medregnet synonymer er det 141 500 navn i databasen, opplyser Artsdatabanken, som drifter tjenesten sammen med GBIF-Norge.

Foreløpig gir ikke basen en fullstendig oversikt over alle kjente arter her til lands, men tallet skal økes i tiden som kommer.

Lettere tilgjengelig og forståelig

- Å samle atsnavn i et register på denne måten, er et viktig arbeid for å gjøre kunnskap om arter lettere tilgjengelig og forståelig, påpeker Artsdatabanken på sin nettside.

Målet er at “Artsnavnebasen skal være et dynamisk navneregister som holdes kontinuerlig oppdatert i forhold til endringer som gjøres med hensyn til navnsetting”, heter det videre.

For øvrig rommer registeret også navn på mange arter som ikke lever her i landet.

Les mer:

Artsnavnebasen

Global Biodiversity Information Facility

Artsdatabanken

Powered by Labrador CMS