Sjelden bille i hul eik

Denne karen får landets billeforskere til å heve øyenbrynene. Det er svært sjelden forskere finner nye arter for landet på denne størrelsen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Slik ser den ut, smellerbillen Elater ferrugineus. Nå også i Norge."

Billejakt i tropisk skog

Lyst til å se flere biller? Her kan du studere et utvalg som inntil ganske nylig har vært ukjente for vitenskapen. Billene ble oppdaget av NINA-forsker Frode Ødegaard på tidligere forskningstokt i Panama.

Klikk for å starte bildeserie!




Billen kan virke enorm på dette bildet, men er i virkeligheten to centimeter lang, og tilhører arten Elater ferrugineus. Den er en av Skandinavias største smellerbiller, og har aldri før vært påvist i Norge.

Men for noen måneder siden fant forskere fra Norsk intsitutt for naturforskning (NINA) den i et naturreservat i Larvik. På instituttets nettside blir billen omtalt som kanskje Norges mest sjeldne bille.

Ifølge forskerne har arten et veldig spesielt levesett. E. ferrugineus bor i bunnen av digre, hule eiketrær med fuglereir over. Reirmateriale som drysser ned danner livsmiljøet.

Billens larver spiser skarabidebiller som også lever i hule trær. Det som ifølge NINA gjør billefunnet ekstra sensasjonelt, er at en av disse skarabidebiller, eremitten, er erklært utryddet fra Norge.

Arten står på Bern-konvensjonens liste over truede arter, skrives det på NINAs nettside.

Funnet gir håp om at eremitten fortsatt finnes i Norge, noe NINA-forskerne vil undersøke sommeren 2007, opplyses det videre.

Billen forskerne har funnet er sårbar. På lengre sikt er det stor fare for at arten kan forsvinne, nettopp på grunn av mangel på hule trær, ifølge NINA.

Powered by Labrador CMS