Annonse

Millioner kloner av almetre

Alle engelske almetrær synes å være kloner av ett enkelt tre plantet av en romer for 2 000 år siden - for å få vinrankene til å vokse rett.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Treet skal ha havnet i Storbritannia ved at en romer har tatt med seg et rotskudd fra Spania.

En kjent og innflytelsesrik spansk hageskribent ved navn Columella, anbefalte å plante almetrær for å hjelpe vinrankene med å vokse rett i år 50.

Historiske kilder

- Selv om det har blitt foreslått at engelsk alm ble introdusert i bronsealderen av keltiske stammer, støtter våre resultater en hypotese om at treet korresponderer med atiniansk alm, som romerne brukte til å trene vinrankene, skriver forskerne.

Etter å ha sortert ut engelsk alm (Ulmus procera) fra andre varianter av alm, oppdaget spanske forskere at det så å si ikke var noen genetisk variasjon mellom de “engelske” almetrærne fra Spania, Storbritannia og sentralt i Italia.

Med historiske kilder som bakgrunn, foreslår Luis Gil og kollegaene at engelsk alm er det samme som såkalt vanlig alm, eller atiniansk alm (Ulmus campestris), som har sin opprinnelse sentralt i Italia.

Hvordan lage vingård

Almetrærne ble brukt av romerne til å trene vinranker i å vokse rett. I en guide til vindyrking, anbefalte Columella dette trikset for å få sving på vinproduksjonen.

Sammen med andre vindyrkere skal han ha introdusert forskjellige typer almetrær til den Iberiske halvøy (Spania og Portugal). Han anbefalte spesielt atiniansk alm til slikt bruk.

Columellas skriverier skal ha hatt så stor innvirkning på etableringen av vingårder at den romerske keiseren Domitian bestemte seg for å forby planting av nye vinranker i Italia i år 92, i tillegg til at han beordret nedhogging av halvparten av vingårdene i provinsene. Lavprisproduktene fra provinsene hadde blitt en trussel.

Aseksuell reproduksjon

I mellomtiden spredte den atinianske klonen seg til Storbritannia. Det er funnet pollen fra alm på en romersk vingård i Storbritannia, og det ser ut til at vingårdene spredte seg samtidig med engelsk alm.

Engelsk alm kan reprodusere seg aseksuelt. Det vil si at nye skudd vokser rett ut av rota eller stammen. Det betyr at én plante kan vokse til mange trær, og slike “hekker” av alm antas å være de største enkeltorganismene i Storbritannia.

Her har trærne blitt plantet i stor utstrekning, og de har ofte blitt brukt til å markere eiendommers grenser.

Almesyke

At de er kloner av ett og samme tre, kan forklare hvorfor engelsk alm ble spesielt hardt rammet av almesyken som raserte europeiske almetrær på 1970-tallet.

Mer enn 25 millioner trær døde bare i Storbritannia.

De spanske forskerne mener mangelen på biodiversitet var kritisk da soppsykdommen rammet almetrærne.

Referanse:

Luis Gil, Pablo Fuentes-Utrilla, Álvaro Soto, M. Teresa Cervera & Carmen Collada; Phylogeography: English elm is a 2,000-year-old Roman clone; Nature; 431; 1053; 28. oktober 2004; doi: 10.1038/4311053a.

Lenker:

BBC: English elm “brought by Romans”
Guardian: Why English elm nearly died out

Powered by Labrador CMS