- Kwæk, kwæk, rrrrrrrrrrrek! Denne sjeldne karen har fått 1,7 millioner kroner og en egen handlingsplan, slik at vi skal få høre atskillige kvekk i årene fremover.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Damfrosken Rana lessonae, oppdaget første gang i Norge i 1986, er en truet art. Og ikke bare det; den er landets mest sjeldne frosk. Denne spesielle karen finnes også kun på ett sted her i landet; nemlig Arendal.
I gode år kan hele den norske bestanden bestå av cirka 50 voksne individer, ifølge Direktoratet for naturforvaltning (DN). Men i dårlige år kan bestanden telle kun 15 voksne individer.
Slike tall har fått alarmklokkene til å ringe. Den truede frosken har åpenbart heller ingen stor reiselyst, og reproduserer seg i dag bare i to eller tre små tjern innenfor et mindre område i Aust-Agder.
- Støyende sprø latter
- Frosken er så truet at den har fått en egen handlingsplan, det er det bare en håndfull arter som har i Norge, sier naturoppsynsmann Arild Pfaff fra Statens Naturoppsyn i Agder til Agderposten. Det melder NTB.
De neste fem årene skal det brukes 1,7 millioner på å redde froskene, blant annet ved at tjernene de lever i skal restaureres.
I tillegg skal det graves nye dammer, i områder med mye sol og insekter, som vil gi perfekte forhold for damfrosken. R. Lessonae har ifølge Norsk Zoologisk Forening “en støyende, sprø latter” iblandet enkelte kvekkelyder: “kwæk, kwæk, rrrrrrrrrrrek”!
Hindre fisk
Dette kalles for enkle biotopforbedrende tiltak, som settes inn ved den eksisterende gytelokalitetene. Et viktig moment vil være å hindre at det kommer fisk inn i disse lokalitetene, opplyser DN.
Selv om R. Lessonae ble oppdaget her i landet for 21 år siden, tok det ti år før overvåkingen av arten kom i gang, og vernearbeidet har først begynt de siste årene.
Arten er ifølge NTB utryddet i flere land og holdt på å bli det i Arendal også. Men nå er det godt håp om fortsatt froskevekst i tjernene i Arendal.