Fossil kan være verdens eldste arm

Et armbein ble funnet i USA i 1992, og deretter gjemt og glemt fram til nå. Forskerne tror armbeinet kan være det eldste som noensinne er funnet, noe som kan kaste lys over våre forfedres overgang fra vann til land.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"En levende fossil av en kvastfinnefisk."

Begynte våre forfedre å gå på land, eller kanskje i land? Forskerne bak en artikkel publisert i Science heller mot den siste forklaringen.

Grunnen er et fossil av et armbein som er mer enn 350 millioner år gammelt, det vil si fra den epoken i livets utvikling kalt devon som strakk seg fra 417 til 354 millioner år siden.

Akvatisk dyr

Armbeinet tilhørte mest sannsynlig et akvatisk dyr, sier forskerne bak studien i Science, og underbygger uttalelsen for det første med at fossilet ble funnet nær fossiler av akvatiske planter og dyr.

I tillegg ligner den kraftige formen på armen og hengselsleddet på finnebeina til kvastfinnefisker, som man tror er forfedrene til landlevende virveldyr.

På samme tid er L-formen på armen et typisk firbeint trekk. Vinkelen på den kraftige beinkammen hvor musklene var festet, vitner også om at beinet var orientert mer som et firbeint lem enn som en finne, mener forskerne bak studien.

Overgangstetrapod

Dette har ledet dem til å karakterisere fossilarmbeinet som en rest av en overgangstetrapod, det vil si en mellomform mellom en kvastfinnefisk og en firbeint skapning.

Men viktigst: Hvordan beveget det lille rare dyret seg? Basert på at armen har et hengsel-lignende ledd, tror forskerne bak studien at armen ikke kunne bevege seg særlig sideveis, men måtte ha gått opp og ned.

Siden hele beinet er så kraftig antar forskerne at tetrapoden brukte forlemmene til å heise opp framdelen av kroppen. Dette kan ha hjulpet dyret til å manøvrere seg fram i grunne elver, samt å reise hodet opp fra vannet.

En forsker uttaler til BBC News at fossilet er som en Rosetta-stein som viser fram overgangen mellom fiskefinnen og det firbeinte lemmet.

Mangler tær

Imidlertid kan ikke forskerne være 100 prosent sikre på at de har funnet armen fra en tetrapod, fossilet mangler nemlig tær som er en typisk karakteristikk hos en tetrapod.

Forskerne mener uansett at fossilet underbygger teorien om at dyrene først lærte seg å gå i vann, før de beveget seg opp på landjorda.

Les mer:

Nature

Science

New Scientist

BBC News

Powered by Labrador CMS