Annonse
Bildet viser to barn.
Om lag halvparten av norske barnehager har private eiere. Dette er mer enn i andre nordiske land.

Foreldre er litt mer tilfredse med private enn kommunale barnehager

Men forskjellene er små. Generelt er norske barnehageforeldre svært fornøyde.

Publisert

Over 90 prosent av alle norske barn går i barnehage. Men både politikere og foreldre er opptatt av kvalitetsforskjeller mellom barnehager med ulike typer eiere.

Spesielt kommersielle aktører blir diskutert mye av politikerne. Noen mener at profittmotivet deres kan komme i konflikt med barnas beste.

Nå har to forskere i Bergen sett på kvalitetsforskjeller mellom barnehagene, målt gjennom foreldrenes tilfredshet. Studien deres er publisert i Norsk statsvitenskapelig tidsskrift.

Generelt svært tilfredse

Forskerne Håvard Thorsen Rydland og Dag Arne Christensen ved forskningsinstituttet NORCE finner at de kommunale barnehagene får lavest skår. Best ut kommer barnehager drevet av ideelle organisasjoner.

De kommersielle barnehagene plasserte seg mellom disse to gruppene.

Men generelt er norske foreldre svært tilfredse med barnehagene hvor ungene deres oppholder seg, uavhengig av om den er kommunal, privat eller drives av en ideell organisasjon.

Ikke forskjell ved eierskifte

I gjennomsnitt er foreldre med barn i private barnehager 2-3 prosentpoeng mer tilfredse enn foreldre med barn i kommunale barnehager. Foreldre med barn i ideelle barnehager er 5-6 prosentpoeng mer tilfredse.

De nokså små forskjellene forskerne finner, har holdt seg stabile over flere år.

Forskerne har også sett på forskjeller i tilfredshet om en barnehage skifter fra en eierskapsform til en annen, for eksempel fra kommunal til privat. Endringene forskerne finner da, er så små at de ikke er statistisk signifikante. Eneste unntaket er om en barnehage går fra ideelt drevet til kommunalt eierskap.

Når foreldre sier seg mest tilfredse med ideelt drevne barnehager, peker forskerne på som mulig forklaring at disse foreldrene ofte har søkt seg til nettopp denne typen barnehager.

I Oslo peker forskerne på at det oftere blir kommunen som får i oppgave å drive barnehager med mange minoritetsspråklige, hvor foreldrene gjennomgående er noe mindre fornøyde.

Eierskap spiller liten rolle

Når forskerne knapt finner forskjeller i tilfredshet om en barnehage skifter eierform mellom kommunal og privat, så mener de det er lite trolig at ytterligere privatisering av norske barnehager vil gi økt kvalitet – uttrykt som mer tilfredse foreldre.

Alt i alt spiller det altså liten rolle for den daglige driften og foreldrenes opplevde kvalitet om en barnehage har ideell, kommersiell eller kommunal eier, konkluderer de to forskerne.

Grunnlaget for analysen i denne studien er en brukerundersøkelse gjennomført av Utdanningsdirektoratet og Barnehagenes statistikkinnrapporteringsløsning (BASIL) for årene 2016 til 2021. De seinere årene har over halvparten av barnehagene i Norge brukt disse løsningene og svarprosenten hos foreldrene har ligget på om lag 70 prosent.

Referanse:

Håvard Thorsen Rydland og Dag Arne Christensen: «Brukartilfredsheit i norske barnehagar. Eit spørsmål om offentleg, kommersielt eller ideelt eigarskap?», Norsk statsvitenskapelig tidsskrift, 3/2024

Powered by Labrador CMS