Pene barn får mer omsorg
Pene barn får mer oppmerksomhet og blir bedre beskyttet av far og mor enn mindre pene søsken, hevder en canadisk psykolog. 13 prosent av pene barn spennes godt fast på handleturen - og bare én prosent av de minst pene får samme omsorg, viser en undersøkelse.
Protestmailene ventet ikke lenge da dr. Andrew Harrell ved University of Alberta nylig offentliggjorde funnene fra undersøkelsen. Foreldre reagerte med ubehag eller benektelse.
- De fleste mennesker blir opprørt av tanken på at ytre skjønnhet kan være en faktor i forhold til barna, sier Harrell.
- Hvis du ga dem et spørreskjema, ville de svare ?Nei, jeg er glad i alle barna mine, og jeg gjør ikke forskjell på grunn av utseende.’ Men poenget i denne undersøkelsen er at vi faktisk gjør forskjell.
Sikrer beste gener for framtiden
Harrell har spesialisert seg på barns sikkerhet i handlevogner, og hans team observerte foreldre og barn på handletur i perioder på ti minutter.
Sjekkpunkter var alder, kjønn, utseende, om barna var spent fast i handlevogna, og hvor ofte de gikk mer enn tre meter fra vogna og foreldrene. Forskerne noterte til sammen 426 observasjoner ved 14 lokale supermarkeder.
Funnene viste at 1,2 prosent av de minst pene barna var spent fast, sammenlignet med 13,3 prosent av de peneste ungene. Dette er ren darwinisme - ubevisst sikring av de “peneste” og beste genene for framtiden, tror Andrew Harrell. Også tidligere undersøkelser på dette området bekrefter samme tendens.
Utseende bestemmer atferd
Stakkars de unger som ikke er blant de peneste. For et par måneder kom også en undersøkelse fra Senter for adferdsforskning i Stavanger som kunne tyde på at lærere er mer skeptiske og venter mer bråk fra elever med mindre tiltalende utseende.
Men det blir likevel et hakk tøffere når selv mamma og pappa forskjellsbehandler gullungene.
- At tiltrekkende utseende kan bestemme atferd, spesielt fra foreldres side, har vært kjent i lang tid, sier Harrell.
- Da jeg studerte på 1960-tallet ble det forsket på dette, og man fant at det var en viktig faktor for hvordan vi oppfører oss mot andre. Som forskningsfelt er det ganske gammelt.
Men fortsatt er dette ubehagelige funn i en tid hvor vi helst skal behandle alle likt, uten “skjønnhetsrasisme”.
- Vi har til sammen tre studier som tar opp det samme temaet, men de er ikke politisk korrekte, og man trenger en modig utgiver for å trykke dem, mener Andrew Harrell.