Annonse

- Vet ikke at de kan få kvisehjelp

Mange unge får aldri vite om effektive midler mot kviser, og kjøper istedet produkter som ikke har dokumentert effekt, ifølge lederen for landets hudleger, Turid Thune.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kviser på panna til en 14-årig gutt. (Foto: Wikimedia Commons, se lisens her)

I dag har allmennleger og hudleger gode hjelpemidler mot kviser.

Likevel får fortsatt mange unge alvorlige arr i ansiktet resten av livet, fordi verken ungdommene eller de som kan hjelpe dem kjenner mulighetene.

En del får også innvendige ”arr” som kan vare livet ut.

– Mange unge med moderat og alvorlig grad av kviser får ikke hjelp av lege, bekrefter Turid Thune, leder av Norsk forening for dermatologi og venerologi.

Depresjon og selvmordstanker

Depresjon og selvmordstanker er dobbelt så vanlig blant unge med mye kviser, viser en ny undersøkelse blant nesten 4000 unge i Oslo.

Den norske undersøkelsen er en av de første internasjonalt som i så stort omfang har sett på kviser og psykososiale problemer.

Mange unge med mye kviser sliter også sosialt. De har mindre kontakt med venner og trives dårligere på skolen.

I Oslo har 14 prosent av alle ungdommer moderat eller alvorlig grad av kviser. Ungdom får kviser allerede i 10-12-årsalderen.

- Lureri

Turid Thune mener informasjon om at det finnes dokumentert effektive midler mot akne, ikke kommer fram til ungdommer og foreldrene deres.

Det finnes derimot god tilgang på produkter uten dokumentert effekt. Idag er det altfor mange unge som lures til å tro at de kan bli kvitt kviser med ulike dyre kremer de får i kosmetikkforretningene, mener Thune.

- Det selges en rekke produkter mot kviser som ikke har noen som helst dokumentert effekt, sier hun til forskning.no.

Thune kjenner godt problemet, både gjennom sin rolle som allmennlege og som hudspesialist.

Hun har sett seg lei på det hun mener rett og slett er lureri overfor unge med kviser. Hun advarer også mot peelingkurer og andre behandlinger som kan etterlate stygge sår.

Kommer sent til hjelpen

(Foto: Nina Aldin Thune)

– Når ungdommer kommer til spesialist med mye kviser, har de ofte allerede fått alvorlige arr. I dag finnes det effektive midler mot moderate kviser.

- Disse kan skrives ut av allmennlege. Det finnes også effektive midler mot alvorlige kviser, som kan skrives ut av hudspesialist. Men mye handler om å få hjelp tidsnok, understreker Thune.

– Foreldre må bli flinkere til å ta tak i dette. Foreldre tror ofte at det ikke finnes midler mot moderate og alvorlige kviseangrep, og sier til ungdommene at dette er noe som er så vanlig at de unge bare må lide seg gjennom det. I stedet bør disse voksne hjelpe ungdommene med å komme seg til lege, sier hun.

Thune peker også på at en del allmennleger bør bli flinkere til å henvise unge med kviser til hudspesialist, dersom det viser seg at lokalbehandling med mildere legemidler ikke har tilstrekkelig effekt.

Bivirkninger?

Det har vært mistenkt at medisiner som brukes mot alvorlig akne, som legemiddelet Roaccutan som inneholder stoffet isotretinoin, kan bidra til å gjøre brukerne deprimerte deprimerte og til og med suicidale.

I fjor publiserte imidlertid forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm en studie som tydet på at dette ikke er tilfelle.

- Risikoen for selvmordsforsøk begynte å stige hos studiedeltakerne allerede før behandlingen med isotretinoin startet. 

- Derfor konkluderer vi at den underliggende, alvorlige aknen som er en risikofaktor vi kan påvise for selvmordsforsøk, og ikke legemiddelet, sa forskeren som ledet studien, Anders Sundström i en pressemelding fra KI i fjor.

I tillegg til dette legemiddelet, forskrives også blant annet bredspektret antibiotika mot kviser, som produktet Tetracyclin Arco. Les om dette på felleskatalogen.no.

Laserbehandling mot arr

Man kan altså forhindre kviser med legemidler. Kvisearr i ansiktet er imidlertid ikke enkelt å behandle. Det offentlige hjelpetilbudet har til nå vært svært begrenset.

– For dem som har svært mye arr i ansiktet, finnes det nå laserbehandlinger, forteller Thune, som til daglig jobber som overlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Haukeland har ikke noe slikt lasertilbud, men noen offentlige sykehus i Norge har skaffet seg utstyret.

Thune advarer om at det er stor kvalitetsforskjell på de laserne som brukes ved private klinikker. Men noen kan gi gode resultater.

Hun råder dem som oppsøker private klinikker til å be om god dokumentasjon på at laserbehandlingen de tilbyr faktisk hjelper. Thune understreker også at dette er et tilbud først og fremst for dem med alvorlige arr etter kviser i ansiktet.

Helsesøstrene på banen?

Det er Jon Anders Halvorsen, forsker ved Hudavdelingen på Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo, som har ledet studien der det kommer fram hvor stor belastning det vanlige hudproblemet kan være for unge mennesker.

Halvorsen mener helsesøstre ved skolene, i tillegg til allmennleger og annet helsepersonell, bør være oppmerksom på at kviser er knyttet til depresjon, i møte med unge.

Leder for landsgruppen av helsesøstre i Norsk sykepleierforbund, Astrid Grydeland Ersvik, mener i lys av undersøkelsen at skolehelsetjenesten bør se nærmere på veiledningen som gis til ungdom om kviser.

– Vi må ikke gjøre kviser til et større problem enn det er for mange. Tre kviser i ansiktet er ikke noe stort problem. Samtidig må vi ta på alvor de unge som faktisk har store problemer med kviser og som trenger behandling.

– Vi helsesøstre er ofte nærmest de unge i sammenhenger som dette. Samtidig sliter skolehelsetjenesten mange steder med ressursene, beklager hun.

Powered by Labrador CMS