– Hold det enkelt, vær tilstede og la barna få tid til å utforske, er forskerens råd for friluftsliv med barn. (Foto: Benjamin A. Ward, OsloMet)

Barnehageforsker: Prøv disse enkle aktivitetene i sommer

Sommerferien nærmer seg for de fleste. Hvilke lavterskelaktiviteter kan du finne på med barna når du ikke har planlagt noe spesielt? Og hvordan bruke naturen i nærheten?

Henrik Neegaard ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet har flere konkrete råd til foreldre.

– Trenger ikke dra til Disneyland

– Sommeraktivitetene trenger ikke være så avanserte. Du trenger ikke å dra til Disneyland for å få spennende opplevelser. Det enkle, nære og ukompliserte friluftslivet er ikke langt unna. Du trenger ikke mye utstyr, og du kan rusle et kvarter inn i marka, sier han.

Neegaard har ansvar for utefag fordypning ved barnehagelærerutdanningen og har blant annet skrevet bok om friluftsliv og uteliv i barnehagen.

– Friluftslivet for barn er naturopplevelser og kontraster. Det kan være både spennende og rolig, alt fra å klatre i trær til å plukke blomster eller bær. Og er man ikke vant til friluftsliv, kan man starte nært og ha en progresjon etter hvert.

Han understreker hvor heldige vi er i Norge.

– De aller fleste steder har vi naturen rett utenfor døra. Allemannsretten er unik for Norge, så den må vi benytte oss av. Vi kan ferdes hvor vi vil, så lenge vi oppfører oss ordentlig. Barn kan fiske gratis nesten overalt og du kan sette opp telt nesten hvor som helst i utmark. Det er frihet!

Tur er somletid

Neegaard oppfordrer til å ta seg god tid når man drar på tur.

– Ikke stress! Tur er somletid. Man må ikke komme frem til det og det stedet, for det er underveis det skjer. Legg vekk telefonen, gå sakte, gå barbeint. La barna få tid til å surre litt, finne sine steder, bygge hytter, finne stokker, steiner, kongler. La dem komme over det med å kjede seg.

Han tror det er lurt å ikke pushe barna for mye.

– Jeg vil anbefale å ikke dra barna med videre hvis de sutrer og slikt. Det ikke så farlig om man kommer dit eller dit. Friluftsliv trenger ikke å være prestasjon. Start i nærmiljøet og bli kjent med hva barna dine liker. Hvis barna blir glad i naturen, har de lyst til å bruke den og ta vare på den.

La barna få teste selv

Han råder foreldre til å finne en balanse mellom å være til stede og la barna få leke i fred.

– Det er viktig at mammaer og pappaer er til stede og leker sammen barna. Samtidig må barn få lov til å utfordre seg selv. Ikke vær så forsiktig, la dem få teste ting selv. Hvis ikke lærer de seg ikke hvor grensene deres går. La dem få klatre i trær, løpe og få skrubbsår.

Naturen er et fint sted for å lære barna basisferdigheter.

– Det kan være så enkelt som å finne steder å leke, spikke, lage bål, sette opp et telt, finne fram, lese kart.

(Henrik Neegaard. Foto: Benjamin A. Ward, OsloMet)

Her er Neegaards beste tips til lavterskel friluftsliv i sommer:

Ved vannet eller havet

Strandlek: – Du trenger ikke ta med plastting og leker, eventuelt bare bøtte og spade. Det er så mye annet spennende på stranda: Tang, tare, skjell, maneter, krabber. Det trenger ikke være sandstrand, la barna få kjenne på ulike underlag. La dem gå barbeint og med minst mulig klær.

Utforskning i fjæra

– Ta med hov og bøtte, eventuelt plastakvarium (fås i dyrebutikker). Fang reker, krabber, småfisk, sjøstjerner og så videre. Da kan barna både se og kjenne på, sier Neegaard.

Fiske krabber:

– Ta med bøtte, hyssing, klesklype og en liten håv. Dra til en brygge eller et sted der det er litt ulendt med steiner eller skjær. Husk svømmevest til de minste på brygger.

Hoppe fra høyder:

– Hvis barna kan svømme, la dem få hoppe fra høyder. Så lenge de voksne er med, holder oversikten og legger vekk telefonen.

Fiske:

– Kjøp billig fiskestang. Bruk blankt sluk. Det er lett å få fisk i sjøen – hvor som helst innover i fjorden, der det er litt ulendt terreng. Man trenger ikke dra langt. De fleste vann i marka har også fisk.

Sikkerhet ved vannet

– Voksne må følge nøye med på små barn ved vannet uansett om det er langgrunt eller brådypt, sier Neegaard.

– La alle barn få prøve å bade og leke med vest, slik at de blir vant til hvordan det fungerer. Det kan være gøy å leke med sikkerhetsutstyr. Er det brådypt, bør barn som ikke kan svømme ha vest. Er det langgrunt, la dem få gå uten. Husk at armringer ikke er bra nok som flytehjelp. De kan skli av.

I skogen og på fjellet

Spikke:

– Du trenger bare en skarp kniv. Det finnes barnekniver med butt tupp og fingersperre hvis man er redd for at de skal kutte seg. La barna sitte i ro med beina spredt, mens de voksne følger med, sier Neegaard.

Plukke bær:

– Ta med en liten bøtte, pose eller kopp og plukk for eksempel blåbær. Det er blåbærlyng omtrent overalt. Ekstra bonus: Ta med litt sukker til blåbærene og ha det på brødskiva når man kommer frem.

Lage sprettert:

– Finn en y-gren og spikk den til. Ta med en syltestrikk hjemmefra. Det kan være lurt å skyte med små kongler eller småstein.

Bygge hytte:

– Dra steder der det er mye pinner. La barna få bygge og lage sine steder. Finne stokker, steiner, kongler. La dem få surre litt alene, men gjør det gjerne til et felles prosjekt for hele familien. La barna få bruke sag og kniv, men følg godt med. Og er det den første gangen barnet prøver seg, er det ekstra viktig å gjøre det sammen med en voksen. Husk å ha med plaster og bandasje i tilfelle.

Lage pil og bue:

– Ta med litt sterk hyssing, for eksempel nylonhyssing. Let etter en bue som er like lang som barnet og cirka tre centimeter tykk. Jevn tykkelse er en fordel. La barna spikke pilen og man kan pynte med noen fjær. Trene på å skyte med pil og bue. Klarer du å treffe noe? Hvem skyter høyest og hvem skyter lengst?

Plukke blomster og lage blomsterkrans:

– Plukk blomster med litt lengde på stilkene. Start med å flette tre blomster sammen. Flett et par-tre ganger frem og tilbake og så fletter du fortløpende inn nye blomster litt lenger ned. Bruk noen ekstra blomster til å skjøte sammen endene når kransen er stor nok.

Klatre i trær:

– Finn trær med lave grener. Barn har en progressiv tilnærming til risikolek, men de må få lov til å prøve det. Følg med, men la dem få lov til å utforske selv.

Telttur:

– Utstyret trenger ikke å være dyrt. Man kan få tak i billig telt og sovepose, eventuelt låne. Ta en natt av gangen. Husk å somle. Gir barna ro i naturen med foreldrene sine. Snakk sammen, lag mat sammen. Ingenting trenger å skje raskt. Prøv å logge av. Legg gjerne igjen telefonen hjemme eller skru den av og legg den nederst i sekken.

Hva pakker man i sekken?

– Mat og drikke, solkrem, myggspray, klesskift, førstehjelpsskrin med plaster, sårrens, bandasje, solbriller, caps/solhatt, regntøy, myggnetting, kniv og eventuelt annet utstyr, sier Neegaard.

Hva med mat og drikke?

– Ha med mat barna synes er godt. Som for eksempel pølse på termos eller pannekake på flaske, nystekte vafler, oppskåren frukt, nøtter, spekemat. Tenk alternativer til svette brødskiver, det får de nok av i barnehagen og på skolen. For eksempel gode rundstykker, havregryn/frokostblanding, knekkebrød. Lurt med metallflaske med drikke, da holder det seg kaldt lenger.

– Ta gjerne med en eller to fryseelementer som holder mat og drikke seg kaldt. Man kan fint greie seg uten primus, men det går også an å kjøpe en billig gassprimus i sportsbutikker. Ha alltid med turgodt, for eksempel frukt, nøtter, kjeks, godteri eller annet som er litt ekstra kos. Pass på å ikke bruke det som premie, men som en del av turen uansett.

Logg av!

– Ikke ta med telefonen eller skru den av og legg den nederst i sekken. Både foreldre og barn har godt av å logge av litt. Hvis man ønsker å dokumentere turen, kan man heller bruke et kamera, avslutter Neegaard.

Powered by Labrador CMS