Voldelige gutter og voldelige jenter

Slår gutter mer enn jenter, eller slår guttene bare litt hardere? Er gutter mer kriminelle enn jenter?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny britisk studie på 4 300 skotske ungdommer viser at gutter begår bare litt flere lovbrudd enn jenter i alderen 13 - 15 år.

Mens jentene oftere begynner å røyke og drikke, står guttene for størsteparten av de alvorlige lovbruddene.

- Ukjent risikofaktor

- Disse funnene antyder at det er noe ved menn, eller en risikofaktor som menn er utsatt for, som er implisert i alvorlige lovbrudd, men som ikke er identifisert av forskningen så langt, sier professor David Smith ved School of Law ved Edinburgh University.

Forskernes oppfatning er at få ungdommer spesialiserer seg på voldelige lovbrudd, men at visse typer livsstil isteden skaper muligheter for å bli involvert i forskjellige former for trøbbel.

- Naturlig uttrykk for maskulinitet

- Studien viser at voldelige gutter er veldig like de guttene som ikke er voldelige, noe som antyder at fenomenet er et normalt uttrykk for maskulinitet for tenåringsgutter. Voldelige jenter, derimot, er veldig forskjellige fra både andre jenter og aggressive gutter, sier Dr Lesley McAra, som også har vært med å gjennomføre undersøkelsen.

- Det er mye mer sannsynlig at disse jentene bruker narkotika, at de er medlem i en gjeng, at de skulker, og kommer fra en lavere samfunnsklasse, sier McAra.

Men vanlige jenter bruker også vold, kanskje bare ikke helt på samme måten som guttene.

Relasjonsvold

- Dette har litt med hva slags type kultur du vokser opp i. Det er både kulturbestemt og kjønnsbestemt. Når man ser på vold i et kjønnsperspektiv, er det viktig å se på ulike former for vold, og da blir det ikke så store forskjeller, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- I utgangspunktet har man tenkt seg at jenter bruker det som kalles relasjonsvold, vold hvor de bruker språket, for eksempel til å isolere eller utestenge personer fra det sosiale fellesskapet. Dette handler om å ødelegge de sosiale relasjonene, forklarer hun.

Jenter slår ikke så hardt

- For gutter har man tenkt seg at det oftere handler om å markere makt, men det har vist seg at dette kanskje ikke holder stikk. Nå mener man at gutter bruker relasjonsvold i like stor grad som jenter, men at de har den fysiske volden i tillegg. Jenter slår også, men ikke så hardt, så det blir ikke oppfattet som vold på samme måte som hvis en gutt slår, sier Bjørnebekk.

Det er altså ikke så veldig store forskjeller i voldsbruk, men det er forskjell på hvor farlig volden er, mener hun.

- Gutter tyr tidligere til vold, og rammer mer, det handler kanskje om at de er sterkere. Jenter utøver vold som ikke skader på samme måten fysisk, sier Bjørnebekk.

Når det gjelder anmeldelser for vold, er gutter som kjent også sterkt overrepresentert.

Arv og miljø

- Forestillinger om hvordan gutter skal være, og hvordan jenter skal være, er dannende for hvordan vi utvikler oss og håndterer aggressive følelser. Men dette handler om biologi også. Det er kompliserte ting. Det handler om gener og arv, kultur og forestillinger, sier Bjørnebekk.

- Aggressivitet er ikke negativt i seg selv, men blir farlig når det tar form i sinte følelser. Det kan være positivt når det fører til at man gjør utfordrende ting; prososiale ting, og det er en evne som er mer til stede hos gutter. Følelser som er bufferen mot vold, som empati, synes å være mer til stede hos jenter. Det kan ha med hormoner å gjøre, fordi man føder, oppdrar og beskytter barn, sier hun.

- Det betyr likevel ikke at vi kan si at det er naturlig at guttene kommer til å utøve mer vold, avslutter voldsforskeren.

Lenke:

Forskningsprosjektets hjemmeside: The Edinburgh Study of Youth Transitions and Crime

Powered by Labrador CMS