Full krangel om forskningsrapport

Porsgrunn kommune krangler med forskerne som har evaluert et tiårig prosjekt for å få ungdom mer interessert i politikk og samfunn. - Forskningsmessig er dette irriterende dårlig. Tormod Øia er ingen uavhengig forsker, sier oppvekstkoordinator Kjell Lillestøl.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Øia har uttalt seg negativt om Porsgrunnmodellen i mange år, og avfeiet den som uinteressant og dårlig. Han er ikke en uavhengig forsker, sier Lillestøl, som har vært administrativt ansvarlig for kommunens medvirkningsprosjekt siden 1992.

Forskere fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) har gjort en evaluering av Porsgrunnsmodellen. Forsker Tormod Øia, som er fra Porsgrunn, har ledet arbeidet.

- Blank løgn

- Disse påstandene må Lillestøl dokumentere. Jeg har aldri gått ut offentlig og omtalt Porsgrunnsmodellen negativt, så vidt jeg kan huske. Det er rett og slett en blank løgn, svarer Øia.

Evalueringens konklusjon er at kommunen ikke har nådd målet om mer samfunnsengasjert og politisk interessert ungdom - heller tvert imot (les mer om innholdet i evalueringsrapporten her).

- Finnes ikke grunnlag

- Punkt for punkt kan det fastslås at det ikke finnes grunnlag for forskernes påstander i det materialet de har. Vi må hente inn ekspertise som kan gå dette nærmere etter i sømmene. Det er vi i gang med, og dette kommer til å ende opp som en skivebom for Tormod Øia og for NOVA.

Sammen med kommunens ordfører Elisabeth A. Nilsen, og kommunalsjef Roy Martinsen, var Lillestøl raskt ute med å trekke evalueringsrapportens konklusjoner i tvil.

- Forskerne har stilt spørsmål som ikke er egnet til å svare på noe som helst. Det eneste man har vært opptatt av, er å stille noen av de samme spørsmålene som man stilte i undersøkelsen Ung i Norge 2002.

- Spørsmålene er kvalitetssikret

Ung i Norge 2002 var en nasjonal undersøkelse - også gjennomført av NOVA - hvor 12 000 elever i ungdomsskole og videregående skole i Norge ble spurt om livsstil og levekår.

- Spørsmålene fra Ung i Norge 2002 er kvalitetssikret og prøvd ut på forhånd, for å kunne måle ungdoms interesse og engasjement i samfunnsaktuelle saker, sier Guro Ødegård, en av de andre forskerne bak rapporten.

- I den undersøkelsen har vi et representativt utvalg fra unge i hele Norge. Når vi har brukt det som sammenligningsgrunnlag er det fordi vi kanskje kunne forvente oss større interesse og engasjement hos ungdom som har vært med på langvarige tiltak hvor nettopp medvirkning og innflytelse har stått sentralt, sier Ødegård.

- Dette betyr ikke at arbeidet som er lagt ned er bortkasta. Jeg håper denne rapporten kan bidra til større bevissthet om hva Porsgrunnmodellen skal være videre, i tillegg til en klargjøring om hva man kanskje kan forvente, og hvilken rolle ungdommene skal ha i forhold til politikken, sier Ødegård.

Kritiserer begrepsbruken

Lillestøl mener på sin side at forskerne fra NOVA har vært lite samarbeidsvillige.

- Vi har prøvd å definere spørsmålene i undersøkelsen sammen med NOVA, men det var veldig vanskelig å få gjennomslag, sier Lillestøl.

Han kritiserer forskerne for å ha jobbet for snevert med begreper som politikk og politikere.

- De begrepene har vi aldri jobbet med selv, for når du bruker dem lukker ungdommene automatisk ørene. Å stille ungdommene spørsmål om politikere og politikk er derfor altfor enkelt, sier Lillestøl.

- Vi har tatt høyde for bekymringen

- Mener Lillestøl dermed at det ikke går an å måle et engasjement hos ungdom? Det vil i tilfelle bety at vi aldri vil kunne avdekke om Porsgrunnmodellen har en effekt, sier Ødegård.

- Vi har tatt høyde for bekymringen Lillestøl uttaler, nemlig at ungdom ikke forstår spørsmålene på samme måte som voksne gjør. Derfor har vi tilpasset spørsmålene spesielt til ungdom. Jeg går ut fra at de kaller politikere for politikere også i Porsgrunn, sier Ødegård.

- Dette er en type evalueringsforskning som stiller veldig spesielle krav, til spørsmål som stilles, og at dette er noe som kanskje bør undersøkes over tid, sier Lillestøl.

- Gjennomgående demokratisk prinsipp

Han anklager også Ødegård for å ha hatt tendenser til å uttale seg negativt om Porsgrunnmodellen i offentligheten.

- Hun har sagt at det er bedre med ungdom som deltar på egne premisser, som for eksempel i frivillige organisasjoner, mens det i den kommunale medvirkningen handler om ungdom og voksne sammen. Hun mener det er bedre at ungdommen er uavhengig av makta, og hun omtaler de kommunale ungdomsrådene som en slags organisasjonshybrider, sier Lillestøl.

- Dette står jeg helt inne for. Det er jo et gjennomgående demokratisk prinsipp. Ellers blir det utydelig hvem man representerer. Dersom noen skal kunne være et kritisk korrektiv til maktapparatet, er det viktig å ikke være en del av det, sier Ødegård.

- Ikke et uavhengig organ

- Det er helt i orden at Porsgrunn kommune etablerer en type organ eller brukergruppe som skal fortelle politikerne hva de syns er god ungdomspolitikk, og fortelle hva noen av ungdommene mener, men dette må ikke forveksles med at det er et uavhengig organ, sier Ødegård.

- Det viser seg at Porsgrunn felles elevråd i perioder har hatt dårlig kontakt med ungdom generelt, og at det ikke har representert dem. Kanskje skal de ikke det, men da må man ikke si at det er intensjonen heller, sier Ødegård.

- De positive utsagnene er tatt med

Lillestøl sier han har fått telefoner fra ungdommer i Porsgrunn som er “fly forbanna på rapporten”.

- De føler seg misbrukt. De har hele veien vært kritiske til sin egen rolle, og til kommunen, og opplever at forskerne bruker de negative utsagnene, og ikke har videreformidlet de positive verdiene de mener dette har hatt, sier han.

- De har ønsket å gå ut i mediene, men det har jeg sagt at de ikke skal gjøre, for nå skal vi først og fremst få bevist at rapporten ikke holder mål. Vi skal hente inn toppfolk som skal se på dette helt uavhengig av NOVA, fortsetter Lillestøl.

- De positive utsagnene som ungdom har kommet med om prosjektet er tatt med og tatt høyde for. Det er et viktig moment i rapporten at de som har vært involvert har blitt hørt, har hatt innflytlese og blitt tatt på alvor av Kjell Lillestøl og andre politikere i kommunen, svarer Ødegård.

Lenker:

NOVA: Stor innsats-liten effekt
NOVA: Ung i Norge 2002
Porsgrunn kommune: Porsgrunnmodellen
Ett av tiltakene: Ungdomsutvalget i Porsgrunn
Varden: Ny rapport slakter Porsgrunnmodellen
Varden: Uenige om slakt
Varden: En nødvendig tankevekker
Varden: Porsgrunnmodellen har gitt resultater
Varden: Porsgrunnmodellen fra slakt til pris
Varden: Dyr rabalderrapport
Varden: Porsgrunnmodellen virker ikke

Powered by Labrador CMS