Annonse

– Vi får færre barn enn vi ønsker oss

PODCAST: Fødselstallene synker og Barne- og familieministeren har opprettet et utvalg for å se på hva som kan gjøres med at vi får færre barn. Rannveig Kaldager Hart har fått i oppgave å lede utvalget.

Publisert

Rannveig Kaldager Hart er førsteamanuensis ved UiO og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Hun er leder for Fødselstallsutvalget som ble opprettet i fjor høst og gir sin første offentlige leveranse i løpet av våren. 

– Vi får færre barn enn vi ønsker oss, sier Hart.

Hun forteller at Fødselstallsutvalget skal se på både hva dette gjør med både samfunnet og enkeltmennesker. 

Hart sier at vi vet hvor mange gamle vi har i Norge om 30 år, men ikke så mye om fruktbarheten på sikt. Antall barn som kommer til, får konsekvenser for hvor mange vi er i Norge og hvor mange eldre vi blir.

For hva skjer egentlig når et land opplever at de får for få barn?

Hart trekker frem undersøkelser fra andre land og nevner spesielt Sør-Korea der hver kvinne får i snitt under ett barn.

– Dette kan føre til lock-in-effekter. Det at det er så få barn, ser ut til å gjøre det vanskeligere for folk å få barn, forteller Hart.

Da Hart spurte en kollega fra Sør-Korea og hva de lave fødselstallene gjorde med samfunnet, svarte han at barneskolen han selv gikk på var omgjort til gamlehjem.

 – Jeg tror at når mange barneskoler blir gamlehjem, så legger det noen begrensninger på hvor enkelt det er for den neste generasjonen å få barn. Da blir det lenger til den nærmeste skolen, forklarer Hart. 

Hva skjer når barnehager blir bygd om til gamlehjem?

Hvem er det som ikke får barn i Norge?

Tidligere var det slik at kvinner med høyere utdanning fikk færre barn enn kvinner med lavere utdanning. Ordninger som barnehage og foreldrepermisjon har gjort det enklere å kombinere det å være forelder med lønnsarbeid i Norge. 

Hart forteller at for menn har det lenge vært de med lav utdanning som oftest forblir barnløse.

– I dag ser vi økende barnløshet blant kvinner med lav utdanning, sier Hart. Dette er et nytt mønster, og det åpner for spørsmål om hvorfor kvinner og menn med lav utdanning har et spesielt ønske om å ikke få barn. Eller opplever denne gruppa noen hindringer som gjør det vanskelig å få de barna som de ønsker seg?

Hart forteller videre at det heller ikke er sikkert at dette henger sammen med at vi blir flere single. Undersøkelser fra Finland viser at fallet i fruktbarhet i liten grad kunne forklares ved at det ble flere single. 

Der fant forskerne ut at parforholdene vi lever i er blitt mer ustabile. Mens vi før gjerne forpliktet oss mer, giftet oss og fikk barn, er det nå større sannsynlighet for at vi går ut av forholdet.

HØR OGSÅ

Opptatt av hva som
skjer i samfunnet?

Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS