Annonse
– Det kommuniseres forventninger til oss hele tiden, som blir standarder som vi skal leve opp til, forteller Sondre Liverød.

Forventninger til livet: Hvor kommer de fra og hva gjør de med oss?

PODCAST: – Det er en sterk motor i samfunnet vårt på våre mangler, hva vi burde oppnå og hva vi burde prestere. Vi trenger å bli mer bevisste på alle stemmene der ute som forteller oss hva vi bør gjøre med livene våre og hva det gode livet er, sier Sunniva Gylver.

Publisert

«Forventningenes spill» ble nylig arrangert som en samtale på Litteraturhuset i Oslo med teolog Sunniva Gylver, psykolog Sondre Liverød og filosof Monica Roland. Temaet for samtalen er hvor forventningene kommer fra, hva som skjer med oss når de ikke innfris og om det er mulig å endre forventningene våre.

Samtalen ble også filmet og video kan sees her.

– Forventningene fra omgivelsene blir installert i oss

– Det kommuniseres forventninger til oss hele tiden, som blir standarder som vi skal leve opp til, forteller Liverød. Han sier de installeres i oss som en indre målestokk.

– Målestokken kan bli litt tilfeldig etter hvem du har møtt og hvem du har vokst opp sammen med. Hvor høy standarden er, blir forskjellig fra familie til familie og fra kultur til kultur. Vi har nok også installert mange standarder fra kulturen vår og miljøet rundt oss, fortsetter Liverød.

– Det handler om omgivelsene, sier Gylver.

Hun sier at vi lever i et samfunn med mye positiv psykologi hvor du kan bli hva du vil.

– Hvis jeg har store forventninger til livet som ikke innfris, blir jeg kanskje bitter. Du kan bli alt og oppnå alle drømmene dine, og når du da går på trynet, så er det fort å kjenne at du ikke lever opp til den formelen yte og nyte, sier Gylver.

Om podcasten:

En podcast om barnløshet med Cecillie Hoxmark. Hva gjør det med oss når livet ikke blir slik vi har tenkt? Om alle måtene å få et barn på: ivf, eggdonasjon, adopsjon og surrogati. Å velge å ikke få barn. Om parforholdet, skyldfølelse og venner som forsvinner. Å finne andre meninger med livet. En podcast som vil sørge for større åpenhet rundt barnløshet. Fjerne fordommer, forventninger og tabu. En hjelp til deg som strever med å få barn og økt innsikt om et sårbart, viktig og samfunnsaktuelt tema til alle dere andre. Podcasten finnes også på Podbean.

Kan gjøre nære relasjoner vanskelig

– Vi lever i en kultur hvor vi blir fortalt at vi kan bli hva vi vil, reise hvor vi vil. Bare vi legger inn en egeninnsats, så kan vi få det til. Vi kan få til alt, forteller psykolog Roland.

– Dette kan også føre til at nære relasjoner blir vanskelige fordi vi ikke klarer å leve opp til de høye forventningene til oss selv, sier han.

– Vi har veldig høye forventninger til den romantiske kjærligheten Det formes av serier og media ellers. Det skal være store følelser. Du skal møte en sjelevenn som skal gjøre livet ditt fantastisk, være en fantastisk elsker og samtalepartner.

Om podcasten

Kunnskap og åpenhet om barnløshet til de som kjenner seg igjen og til alle andre. Alle vet vi om noen som ikke har barn, men sjelden historiene bak. Dette temaet må vi kunne snakke åpent om! Selv har jeg strevd med å få barn i ti år. I denne podcasten intervjues forskere, folk som reflekterer og andre som deler sine egne erfaringer. Vi lever i et samfunn som er veldig familiesentrert og det å ikke ha barn kan føre til et utenforskap. Jeg vil bidra til å fjerne fordommer, forventninger og tabuer. En hjelp til deg som strever med å få barn og økt innsikt om et sårbart, viktig og samfunnsaktuelt tema til alle dere andre.

Podcasten finnes også på Podbean.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS