Annonse
En gutt i hvit t-skjorte sitter i en sofa. Han holder seg på magen og krøker seg sammen, og har et forpint ansiktsuttrykk.
Magesmerter var et av de vanligste symptomene hos barn med long covid, men ikke hos ungdommer.

Slik ser long covid ut hos barn og unge

De vanligste symptomene på long covid hos barn og unge er annerledes enn hos voksne, ifølge en stor, amerikansk studie.

Publisert

De fleste som får Sars CoV2, blir helt friske igjen. Men noen sliter med langvarige plager i måneder eller år etter at den opprinnelige infeksjonen er over.

Dette gjelder også barn og tenåringer. Millioner av amerikanske barn er trolig rammet, men tallene er svært usikre. Det finnes generelt mye mindre data om barn og unge enn om voksne. 

Derfor har over 140 forskere fra ulike forskningsinstitusjoner i USA undersøkt mange tusen unge mennesker som er med i det omfattende studieprogrammet RECOVER, finansiert av National Institutes of Health.

Forskerne har forsøkt å finne fram til et sett av symptomer som til sammen gir en god indikasjon på at et barn eller en ungdom er rammet av long covid.

Long covid

  • Long covid – senfølger etter en covid-19-infeksjon – er plager og symptomer som varer lenger enn tre måneder etter akutt covid-19-sykdom.
  • Long covid rammer trolig rundt fem til ti prosent av de som går igjennom en akutt infeksjon. Hos mange går symptomene langsomt over av seg selv, men noen får langvarige, alvorlige plager.
  • Pasienter kan oppleve en rekke ulike symptomer fra de fleste systemene i kroppen, men noen av de vanligste er utmattelse, hjernetåke, hukommelsesproblemer, endret smaks- og luktesans, tung pust, hoste og smerter i kroppen.
  • Det finnes ingen behandling som kurerer long covid, men det kan være mulig å behandle de enkelte symptomene.
  • Årsakene til long covid er ukjente. Antagelig spiller flere faktorer inn, som forstyrrelser i immunforsvaret, autoimmunitet, skader i organene, en fortsatt ulmende virusinfeksjon, forstyrrelser i blodårene eller forstyrrelser i nervesystemet.
  • De som er vaksinert, har lavere risiko for å få long covid.

Kilder: SNL,  FHI,  CDC,  Yale MedicineNHS 

Fant typiske long covid-symptomer

Studien, som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet JAMA, har kartlagt rundt 5.300 barn og tenåringer. De fleste hadde fått påvist Sars CoV2, men forskerne tok også med en kontrollgruppe av unge som ikke hadde hatt covid-19.

Deltagerne og foreldrene svarte på grundige spørreundersøkelser om symptomer som hadde vedvart eller oppstått minst tre måneder etter infeksjonen.

Ved å sammenligne deltagere med og uten Sars Cov2-diagnose kunne forskerne komme fram til typiske symptomer som trolig skyldes selve virusinfeksjonen og ikke bare generelle forhold under pandemien.

Barn, unge og voksne var ikke like

Resultatene viste at de aller fleste hadde symptomer fra flere systemer i kroppen. Men de mest typiske plagene var ulike for barn og unge.

Barn mellom 6 og 11 år hadde oftest hodepine, problemer med å huske og konsentrere seg, søvnproblemer og vondt i magen.

Ungdommer mellom 12 og 17 år slet derimot mye med trøtthet eller lite energi på dagen, smerter i kroppen eller musklene og forandringer i lukt- og smakssansene, i tillegg til hodepine og problemer med hukommelse og konsentrasjon.

En tidligere RECOVER-studie viser at de mest karakteristiske plagene hos voksne er anstrengelsesutløst sykdomsforverring (PEM), utmattelse, hjernetåke, svimmelhet, mageplager og hjertebank. 

Kan ha mange andre symptomer

– Dette er ikke de eneste symptomene et barn kan ha, og de er ikke de mest alvorlige, men de er mest prediktive når det gjelder å avgjøre hvem som kan ha long covid, sier Rachel Gross New York University Grossman School of Medicine, en av forskerne bak studien.

Hun understreker imidlertid at resultatene fra undersøkelsen ikke er ment som et diagnoseverktøy, ifølge en pressemelding fra NIH

Derimot blir kunnskapen nyttig i videre forskning, tror professor Melissa Stockwell fra Columbia University.

­– Mange barne- og ungdomspasienter med long covid har disse symptomene, og de lider virkelig, sier hun i en pressemelding fra universitetet. 

– Å vite hvilke symptomer som sannsynligvis indikerer at et barn eller en tenåring har long covid, vil forhåpentligvis bistå oss i forskningen på hvordan vi skal hjelpe pasienter med å bli friske, sier Stockwell.

– Gjenstår mye

Forsker Suchitra Rao forsker selv på long covid hos barn, men har ikke vært med på denne studien. Hun roser arbeidet i en egen kommentar i JAMA.

– RECOVER-Pediatrics-kohorten er en av de største og mest geografisk mangfoldige studiekohortene i USA, og programmet representerer den typen storstilt, metodisk grundig forskning som trengs for å bedre beskrive long covid hos barn, skriver Rao.

Hun mener studien viser hvor viktig det er å gjøre egne undersøkelser i ulike grupper av befolkningen.

Rao påpeker imidlertid også at studien har begrensninger.

Det er for eksempel ikke sikkert at deltagerne i studien er helt representative for alle unge med long covid. Det kan også oppstå skjevheter fordi deltagerne husker litt feil når de oppgir symptomer.

Et annet problem er at vi vet lite fra tida før de unge deltagerne ble syke. Det kan tenkes at noen av de langvarige symptomene skyldes andre underliggende helseproblemer som var der fra før.

– Fire år etter de første rapportene om long covid, gjenstår det mye å finne ut av, skriver Rao.

Referanser:

R. S. Gross, m.fl., Characterizing Long COVID in Children and Adolescents, JAMA, august 2024. 

S. Rao, Uncovering Long COVID in Children, JAMA, august 2024.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning om helse

 

Powered by Labrador CMS