Annonse

Multiresistent tuberkulose truer

Multiresistent tuberkulose herjer i Øst-Europa, og den er nå en større trussel enn farlige virus som blir utviklet i laboratorier, mener forsker.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år blir 450 000 mennesker smittet av multiresistent tuberkulose. Det er den største menneskeskapte helsetrusselen mot menneskeheten.

Det mener professor og forskningssjef ved danske Statens Serum Institut, Peter Lawætz Andersen, som forsker på vaksiner.

Vår skjødesløse bruk av antibiotika har gjort den livsfarlige lungebetennelsen vanskelig å bekjempe.

– Multiresistent tuberkulose er svært skremmende. Den har oppstått fordi tuberkulosebakterien har utviklet antibiotikaresistens, og nå kjemper store deler av verden mot tuberkulosen. Infeksjonen er dødelig, og for å komme den til livs kreves to år på dyr medisin med mange bivirkninger.

– På Videnskab.dk er det en liste over verdens tolv farligste bakterier. Der er normal tuberkulose nummer én. Denne er multiresistent – så da kan man selv tenke seg hvor skummel den er, sier Andersen.

Farlig fugleinfluensa finnes bare i laboratoriet

En annen trussel kan komme fra den nederlandske forskeren Ron Fouchier, fra Erasmus Medical Center i Rotterdam, som har genmodifisert fugleinfluensaviruset H5N1. Han har gjort viruset både dødelig og ekstremt smittsomt.

Men selv om viruset er svært farlig, finnes det bare i laboratoriet. Multiresistent tuberkulose herjer derimot ute i verden – særlig hos naboene våre i Øst-Europa.

– Det er vanskelig å peke ut den aller farligste sykdommen, og man kan nok finne sykdommer med høyere dødelighet. Men multiresistent tuberkulose er både luftbåren og ekstremt dødelig, forteller Andersen.

Vaksine kan sannsynligvis bremse sykdommen

Akkurat nå er den multiresistente tuberkulosen en stor trussel. Men heldigvis arbeides det med behandlinger.

– Vi har veldig gode vaksiner til klinisk utprøving. Det finnes en vaksine som er utviklet mot vanlig tuberkulose – men i prinsippet bør den også virke mot multiresistent tuberkulose, sier Andersen.

Et stort pluss ved den nye vaksinen er at den kan gis til folk som allerede er smittet. Så selv om vaksinen ikke kan fjerne tuberkulosen helt, kan den holde sykdommen i sjakk og forhindre videre smitte.

Les mer:

WHOs interaktive kart, som viser hvor man finner multiresistent tuberkulose.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS