Og nå mener amerikanske forskere at bakterier kan spille en tilsvarende viktig rolle for planter. Undersøkelser av nordamerikanske poppeltrær viser at bakterier inni greinene hjelper planten med å skaffe næringsstoffet nitrogen.
Nitrogen uten knoll
Det har lenge vært kjent at enkelte trær – som or – samarbeider med bakterier for å skaffe seg nitrogen. Dette gjør at trærne ikke er avhengig av å vokse i næringsrik jord.
Men i disse plantene sitter bakteriene i spesielle knoller på røttene. Mange har antatt at plantene må ha slike knoller for å ha nytte av bakteriene.
Men nå viser altså Sharon L. Doty og kollegaer fra University of Washington at unge poppetrær har bakterier i greinene som kan gjøre samme jobben.
Dette er første direkte bevis for at bakterier i greinene skaffer nitrogen, skriver forskerne i Plos One.
Stor variasjon
Dette kan være noe av forklaringa på at poppeltrærne kan vokse i sand og grus med minimalt med næringsstoffer i bakken, tror forskerne.
Undersøkelsen viste også at det var stor variasjon i bakteriefloraen til de ulike trærne, både når det gjaldt antall arter og hvor mange bakterier det var til sammen.
Kanskje er det flere typer bakterier som er involvert i prosessen med å skaffe nitrogen?
Her trengs det med forskning, konkluderer forskerne. Både for å forstå mer av samspillet mellom plantene og deres mikroorganismer, og for å se om den nye kunnskapen kan brukes til å utvikle landbruk med mindre behov for kunstgjødsel.