Annonse

Matens sporhunder

Alle er redd for bakterier i maten, unntatt Knut. Han elsker å plukke dem ut.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Knut Rudi (bildet) er ekspert på å finne organismer i mat som ikke skal være der.

Sammen med forskerkollegaer på Matforsk har han utviklet nye og DNA-baserte metoder for å spore bakterier, og skille de levende bakteriene fra de døde.

Invitert

Det har ført til at Matforsk er invitert til å delta i det enorme EU-prosjektet BioTracer, som tar sikte på å spore uønskede mikroorganismer i hele matvarekjeden.

Slike uønskede organismer kan skyldes uhell eller at noen har plassert dem i maten med vilje, som ved bioterrorisme. BioTracer skal omfatte både kjemi og biologi.

I dette prosjektet skal Matforsk se på overlevelse av Campylobacter i kylling og overlevelse av bakteriesamfunn i melk i forbindelse med pasteurisering.

- Forbedre

- Dette er områder vi har jobbet med før. Vi skal ikke finne opp kruttet på nytt, men vi skal forbedre det, sier forsker Knut Rudi.

Nortura (Prior) er så langt eneste norske industribedrift som er med. Ettersom forskningsarbeidet skrider frem, kan det bli muligheter for at flere norske bedrifter blir med i prosjektet, mest trolig fra meierisektoren.

BioTracer

Prosjektperiode: 2007-2011
Budsjett: Totalt 11 millioner euro
Antall partnere: 68
Nettside: www.biotracer.org

Metodene for å skille levende og døde bakterier er utviklet på Matforsk.

- Det mest spennende med BioTracer er at vi får videreutviklet verktøyene våre, og vi ser at de er attraktive for forskningsmiljøer i andre land. Vi er heldige som får være med i EU-prosjektet.

- Invitasjonen skyldes at vi har gjort noen riktige prioriteringer i våre basisprosjekter de siste årene. Det er morsomt å se, sier Knut Rudi fornøyd.

Bildet viser Knut Rudi sammen med stipendiat Beate Skånseng.

Powered by Labrador CMS