Et par gode grunner til vannskrekk

Badeferie i varmere strøk? Vær forberedt på å komme hjem med mer enn brunfarge og gode ferieminner. Verden er nemlig full av små, svømmende skapninger med menneskekroppen som favorittdestinasjon.
4.8 2004 05:00

Tidlig morgen. 30 grader i skyggen, og ei urørt flate av blått, klart vann i svømmebassenget. Men stol ikke på at du har karet for deg selv. Er du uheldig, deler du nemlig vannet med en god gjeng av mikroskopiske badegjester.

Encellede dyr som Cyclospora cayetanensis, Cryptosporidium parvum, Giardia intestinalis eller Entamoeba histolytica kan godt duppe rundt i vannmassene i påvente av en passelig kropp å bo i. Blir det din, har du diaré, magekramper og feber i vente.

De små badegjestene kan stort sett finnes over alt i verden, men jo varmere klimaet er, jo større er sjansene for et møte. Bassenger med klor er selvsagt temmelig mye tryggere enn de uten, men noen av småkrypene kan holde ut i flere dager før de bukker under for kjemikaliene.

Og tro for all del ikke at bekker og vann i naturen er noe sikrere.


“Tropiske innsjøer kan skjule lumske skapninger.”

Amøber på hjernen?

Dykker du i godt, varmt vann i elver, dammer og innsjøer rundt om i verden, kan for eksempel den slemme, lille amøben Naegleria fowleri bryte seg inn i kroppen din. Via nesa. Derfra tar den veien til hjernen og ryggmargen, hvor den steller i stand en salig oppstandelse.

Hjernebetennelsen som følger disker opp med en rekke ubehagelige symptomer som hodepine, feber og hallusinasjoner, og uten riktig behandling kan du rett og slett være død innen ei uke eller to. Det er med andre ord greit å være forsiktig, selv om N. fowleri-infeksjoner heldigvis er temmelig sjeldne.

Mark i blodet?

Andre fine skapninger man kan treffe på, er Schistosoma, noen blodikter som finnes i varme strøk som Afrika, Sør-Amerika og Sørøst-Asia. De lever sine første stadier inne i vannsnegler. Men så bryter de ut av de stakkars bløtdyrene, og dupper rundt i vannet i et par døgn på jakt etter en ny vert. Deg, for eksempel.

Bader, vasser eller vasker du deg sammen med uhumskhetene, kan de små ormene bore seg tvers igjennom huden, og forsvinne inn i kroppen. Der henger de rundt i blodårene rundt tarmen og blæra, og slipper ut egg i urinen eller avføringa. Noen av eggene kan til og med forville seg inn i leveren eller ryggmargen, hvor de kan lage en god del trøbbel.


“Alt vann er ikke badevann.”

Forsiktig, nå!

Alle de overnevnte herlighetene, og en god del flere, er med i ei gruppe plager som kalles Recreational Water Illnesses (RWI), altså rekreasjonsrelaterte vannsykdommer. Er du klar for å unngå nærmere bekjentskap med nye arter, kan du jo prøve å huske følgende regler.

- Tenk deg nøye om før du marinerer kroppsdelene i vann fra dammer, innsjøer, elver, springvann, badestrender, varmebad og svømmebassenger. Spesielt i varme strøk.
- Hold smella lukket.
- Hold deg på land hvis du har åpne sår.
- Bading og vassing i tropiske innsjøer og elver er ikke så smart. Men hvis du absolutt må, så hold deg på dypt vann og tørk deg godt med en gang du er på land.
- Hvis området er merket med et skilt som sier ingen svømming, er det antageligvis en grunn for det.

Og helt til slutt: husk på at det faktisk går bra med millioner av badegjester, hvert eneste år.

Lenker:

Factsheet: Cyclospora cayetanensis
Factsheet: Cryptosporidium parvum
Factsheet: Entamoeba histolytica
Factsheet: Giardia intestinalis
Factsheet: Naegleria fowleri
Factsheet: Schistosoma
What are recreational water illnesses?

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse