Annonse

Triklosan - venn eller fiende?

Stoffet dreper bakterier, og finnes i alt fra tannkrem til underbukser. Men mye tyder på at det er desinfiseringa av omgivelsene som vil gjøre oss sjuke.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Meldinga fra såpe- og kosmetikkreklamene er ikke til å ta feil av: Best å passe seg for hordene av livsfarlige bakterier som ligger og lurer rundt i de tusen hjem.

Sykdomsskrekken er nok mye av grunnen til at det bakteriedrepende stoffet triklosan har funnet veien inn i tannkremtuber, håndsåpedispensere og sykkelbukser.

Over alt

Stoffet finnes i produkter som såper, deodoranter, skjærefjøler, oppvaskkoster, toalettseter, treningsklær og leker, for å nevne noen, og i år 2000 brukte vi nordmenn 1,7 tonn triklosan - bare i tannkrem. Men de fleste stoffer som har en virkning, kan dessverre også diske opp med bivirkninger.

- En av ulempene ved å pøse triklosan ut i omgivelsene, er at vi uforvarende kan utvikle motstandsdyktige superbakterier, forteller Kari Aa fra Statens Forurensningstilsyn (SFT).

Sterkeste av de sterke

Når man strør om seg med lave doser av bakteriedrepende midler, tar man knekken på en god del av uhumskhetene. Men det er alltid en og annen bakterie som tåler gifta bedre enn de andre. Disse overlever, og blir opphavet til nye kolonier med småkryp, hvor alle sammen har arvet motstandsdyktigheten fra den robuste moderbakterien.

Blir den nye kolonien angrepet med enda større mengder triklosan, vil igjen bare de aller sterkeste klare seg. Etter en del omganger der de sterkeste av de sterke overlever, har man plutselig en stamme med superbakterier som ikke lar seg affisere av antibiotika i det hele tatt.

Ikke nødvendig

Det er altså ikke så bra å overdrive desinfiseringa, og som oftest er det i tillegg helt unødvendig. Vi er skapt til å leve i omgivelser hvor det kryr av bakterier, og trenger faktisk mange av dem for å fungere vanlig.

- Ofte blir triklosan brukt helt unødig, sier Aa. I det daglige holder det helt fint å vaske hendene med vanlig såpe og vann, og de bakteriedrepende midlene bør heller spares til man virkelig trenger dem.

Heller spesialprodukter

- En tannkrem med triklosan hindrer bakterievekst i munnen, og kan nok være nyttig for mennesker som har tannkjøttbetennelse, forteller Aa. Men det er mye bedre å lage bakteriedrepende produkter for dem som har behov for det, i stedet for å tilsette stoffet i rubbel og bit, bare for sikkerhets skyld.

I tillegg til å lage motstandsdyktige bakterier, kan triklosan også skade miljøet. Stoffet er lite nedbrytbart, og selv små mengder kan lage store problemer for vannlevende organismer. Ny forskning viser også at forbindelsen kan forvandles til dioksiner når den utsettes for sollys.

Merking

- SFT har ikke mulighet til å forby stoffet, forteller Aa. Men vi har fått gjennomslag for at triklosan skal klassifiseres og merkes som miljøskadelig i alle EU-landene.

Dessverre kommer ikke kosmetikk under denne forskriften. Men råvarene må merkes, og SFT håper at triklosan dermed blir mindre populært hos produsentene.

- Vi får i hvert fall satt fokus på stoffet, og gjort folk oppmerksom på at det faktisk er miljøskadelig, sier Aa.

Norsk Zoonosesenter: Triklosan - et tveegget sverd
Statens Forurensningstilsyn: Bakgrunnsinformasjon om antibiotika og antibiotikaresistens
BBC: Fears over antibacterial ingredient

Powered by Labrador CMS