Annonse

Bakgrunn: Slik virker et kjernekraftverk

Prøv deg som ingeniør på et kjernekraftverk! Se nøytroner knuse urankjerner! Forvandle masse til energi og gjør Einstein glad! Men vær forsiktig, ellers utløser du nedsmelting eller eksplosjon i reaktoren ...

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

 - eller last ned og kjør lokalt uten nett-tilkobling:

Windows programfil (1,7 Mb)
Mac OSX programfil (3,1 Mb)

Et kjernekraftverk er egentlig en svær dampmaskin. Det spesielle er at varmen som driver dampmaskinen ikke kommer fra kull, men fra en atomreaktor.

Inne i atomreaktoren spaltes atomkjerner fra stoffet uran 235. Når stoffene spaltes, frigjøres energi. Denne energien varmer opp vann til damp og driver turbinene i kjernekraftverket. Turbinene lager elektrisk strøm.

Er kjernekraft farlig?

Ingen tvil om det. Når vi utnytter kjernekraften, utnytter vi en av de sterkeste kreftene i Universet, den som holder atomkjernen sammen.

I denne lille simulatoren får du prøve deg som ingeniør på et forenklet kjernekraftverk. Du lærer fort å være forsiktig.

Et uforsiktig rykk i kontrollstaven, og reaksjonene løper løpsk. Det radioaktive brenselet smelter seg nedover i bakken og forurenser drikkevannet. Avisene lager store overskrifter og du mister jobben.

Ulykker og sikkerhet

I virkeligheten er kjernekraftverkene konstruert så sikkert som mulig for at slike ulykker aldri skal skje. At det utenkelige skjedde i Tsjernobyl hadde to årsaker: En foreldet og litt farlig konstruksjon og en kjede av feil beslutninger i kontrollrommet.

Nye kjernekraftverk i Vesten er laget mye tryggere. Likevel er det alltid en liten risiko ved kjernekraftverk. Spørsmålet er om denne risikoen bør veies opp mot risikoen ved å brenne kull og olje slik at klimaet på jorda kanskje blir endret.

Det finnes ikke noen enkel fasit. Noen er for og andre er mot kjernekraft. Etter å ha prøvd denne simulatoren kan du i alle fall lettere forstå hva et kjernekraft er, og hvordan litt uran kan lage så mye varme.

Powered by Labrador CMS