Slik så Aricebo ut etter kollapsen i desember 2020. Du kan se vrakrestene etter krasjet nede i selve reflektoren.

Det gigantiske radioteleskopet er kjent fra flere filmer, men nå er det slutt

Stiftelsen som finansierer teleskopet har kunngjort nye planer. Aricebos tid er over.

Ruinen etter det digre radioteleskopet Aricebo ligger langt inne i jungelen på Puerto Rico.

Det ble bygget i 1963 og er kanskje et av verdens mest gjenkjennelige vitenskapsinstrumenter.

Selve teleskopet besto av en diger reflektor på over 300 meters bredde som var bygget i en naturlig forsenkning i landskapet og måle- og mottakerapparater montert på stålkabler som hang over reflektoren.

Detektoren som henger i kablene, kunne beveges for å fokusere inn på det astronomene ville undersøke. Du kan se hvordan dette ser ut i praksis i denne videoen fra et besøk på anlegget.

Men hele denne kabelkonstruksjonen kollapset i desember 2020. Da var det allerede klart at teleskopet ikke kunne brukes mer, men nå er avgjørelsen tatt om å ikke bygge det opp igjen heller, ifølge bransjenettstedet Space.com.

På videoen under kan du se kollapsen:

Det er den amerikanske organisasjonen National Science Foundation som eier og drifter Aricebo-anlegget. De har altså bestemt at det ikke blir noe nytt teleskop her, men det skal åpnes et utdanningssenter der i 2023.

Orkaner og kollaps

Avgjørelsen er tatt nå, men det har lenge sett mørkt ut for selve teleskopet. Det fikk juling av orkanen Maria i 2017, og hele teleskopet ble skadet i et jordskjelv i desember 2019, ifølge nyhetsmagasinet til tidsskriftet Science.

I november 2020 hadde flere kabler allerede røket, og det var direkte farlig å utføre reparasjoner, ifølge Science. Den endelige kollapsen kom altså like etterpå.

Det har blitt foreslått nye varianter som kan ta over for det gamle Aricebo-teleskopet, men nå ser det altså ut som om det ikke blir noe nytt teleskop her.

Under kan du se hvor teleskopet ligger i verden. På satellittbildene kan du tydelig se at teleskopet er under demontering.

Radar, radio og beskjeder ut i rommet

Det digre radioteleskopet ble kjent gjennom populærkulturen, spesielt på 1990-tallet. Det var sentralt i både science-fiction-filmen «Contact »(1997) med Jodie Foster og James Bond-filmen «Goldeneye» (1995).

Jodie Fosters rollefigur i «Contact »bruker Aricebo-teleskopet til å lete og lytte etter mulige signaler fra romvesener. Og Aricebo-teleskopet har faktisk blitt brukt til dette formålet via den ekte og seriøse organisasjonen SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence).

Dette teleskopet kunne også brukes til å sende radiosignaler ut i rommet, noe de færreste teleskoper kan gjøre. Dette kan blant annet brukes til å undersøke asteroider og planeter i solsystemet med radar. Det kan også brukes til mer eksotiske ting.

I 1974 ble det sendt en beskjed ut til mulige, ukjente mottakere ett sted der ute.

Det såkalte Aricebo-signalet ble sendt i retning stjernebildet Herkules, nærmere bestemt M13-kulehopen som ligger mange tusen lysår unna. Signalet beskrives i denne forskningsartikkelen fra 1975.

Signalet består av en rekke beskjeder om menneskeheten, og det kan framstilles grafisk.

Et utdrag fra Aricebo-beskjeden. Den er ganske kryptisk, men alle symbolene har en mening.

Det har foreløpig ikke kommet noe kjent svar, men ideen bak signalet var først og fremst og demonstrere den teknologiske kapasiteten, ifølge Cornell-universitetet.

I astronomien er kanskje Aricebo-teleskopet kanskje mest kjent for å ha blitt brukt til undersøke pulsar-stjerner. Dette er restene etter kjempestjerner som sender ut svært regelmessige og kraftige radiosignaler.

Undersøkelser av pulsarer med dette teleskopet ga astronomene Russell Hulse og Joseph Taylor Nobelprisen i fysikk i 1993.

Men nå er det altså helt slutt ved Aricebo, og det blir ikke noe nytt teleskop her med det første.

Powered by Labrador CMS