
Ukas art: Kronemanet – Lurefjordens ukronede konge
Dagslyset er skadelig for kronemaneten, som selv kan produsere sterke lysglimt fra kroppen for å skremme angripere. Den har også 12 giftige tentakler til å forsvare seg med.
Kronemaneten (Periphylla periphylla) beveger seg flere hundre meter opp gjennom vannlagene om natten på jakt etter føde, for så å synke ned i dypet når dagslyset kommer. Lyset er nemlig skadelig for denne arten.
Kronemaneten finnes i lavt antall i alle hav unntatt i Arktis. Den er en aktiv jeger som livnærer seg på små kreps (dyreplankton) og pilorm.
Arten gyter kontinuerlig, og er den eneste maneten hvor all utvikling, fra egg til voksen, foregår i de frie vannmassene. Hos andre maneter, som glassmanet og brennmanet, finner larvene et sted å feste seg, der de vokser til små polypper. Derfra blir de til små maneter som flyter avsted med strømmen.
I Norge har kronemaneten de siste 40 år hatt en masseopptreden i flere fjorder nord til Saltenfjorden. I Lurefjorden og i Trondheimsfjorden har arten utkonkurrert andre rovdyr, og er toppredator i næringskjeden.
Maneten har ingen fiender, og opptrer her i mengder på mer enn 20 000 tonn. Spesielt i Lurefjorden er kronemaneten en ukronet konge.
–––––––––––-
Her kan du lese alle artiklene i serien Ukas art
SE OGSÅ
-
Tanntustmose – dukket opp igjen etter 100 år
-
Sidensvans – gjest fra den russiske taigaen
-
Blodigle – rødlistet medisinsk hjelpemiddel
-
Snøalge – grønnalge farger snøen rød
-
Gran – du grønne glitrende
-
Blåstål og rødnebb – én art, to navn, full forvirring?
-
Lappugle - en sjelden gjest i norske skoger
-
Knerot – en krypende orkidé