Et slange-motiv skåret inn i barken på en boab-tre i den australske ødemarka.

Mystiske utskjæringer i den australske ødemarka er kartlagt

Ingen vet hvor mange slike utskjæringer det finnes, men de kan være flere hundre år gamle.

Det er sannsynligvis en eldgammel tradisjon blant urfolket i Australia.

På noen helt bestemte trær er det store utskjæringer som skal forestille dyr, dyrespor, geometriske former og andre figurer.

Disse figurene er skåret inn i barken på de helt unike boab-trærne i det nordvestre Australia. Trærne finnes bare på det australske kontinentet og de er i nær slekt med baobab-trærne i Afrika og på Madagaskar.

Akkurat hvorfor det finnes slike trær i en liten del av Australia, er et ubesvart spørsmål, men frø kan ha seilt over havet fra Afrika, ifølge denne studien fra 2009.

Men hva skal utskjæringene forestille? Hvorfor er de skåret inn i disse trærne og når ble det gjort? Det er mange ubesvarte spørsmål om denne tradisjonen.

En type baobab-tre som finnes på Madagaskar.

Tusenvis av år?

En forskergruppe har prøvd å kartlegge boab-trær med utskjæringer i Tanami-ørkenen - helt sørvest i Australia. Resultatene er presentert i en ny studie i tidsskriftet Antiquity, og forskerne har fått hjelp og støtte av lokale urfolk. Det er også folk med urfolksbakgrunn med på forfattersiden.

Forskerne fant 12 forskjellige trær med tydelige utskjæringer. De aller fleste motivene var slanger, emu -og kenguruspor.

Forskjellige slange-figurer på boab-trær som er blitt avdekket av forskerne.

Forskerne fant også klare tegn på at mennesker hadde oppholdt seg ved disse trærne. De har blant annet funnet steinrester etter verktøyproduksjon og steiner som ble brukt til å male opp korn.

På 1960-tallet reiste den australske arkeologen Ian Crawford i området sammen med urfolk. De beskrev boab-trærne som viktige landemerker. De sa også at de beste stedene for å lage leirplass var ved disse trærne.

Trærne er nemlig store, rundt 9-12 meter i omkrets. Dermed gir de god skygge i den australske villmarken.

Forskerne kan se at utskjæringene har blitt laget over veldig lang tid, men de vet ikke hvor gamle de er. Ian Crawford skal også være det eneste kjente øyenvitne til at noen lagde slike utskjæringer, ifølge en forskningsartikkel i tidsskriftet Antiquity.

Noen av trærne er svært omfangsrike, som kan bety at de er flere hundre år gamle.

Dette maleriet er fra 1850-tallet, og viser både hulemalerier og utskjæringer på et boab-tre. Maleriet er laget av kunstneren og utforskeren Thomas Baines, som dokumenterte en ekspedisjon rundt i Nord-Australia.

I Afrika har forskere ved hjelp av radiokarbondatering vist at baobab-trærne kan bli over 1.500 år gamle, men det er ikke gjort noen tilsvarende forskning i Australia.

Men utskjæringene kan være synlige og tydelige i mange hundre år etter at de er laget. Et eksempel stammer fra et kjent boab-tre, hvor besetningen fra det europeisk seilskipet HMC Mermaid lagde en inskripsjon, ifølge nettsidene til de australske nasjonalparkene.

Det skjedde i 1820, og Mermaid-treet har vokst med flere meter i omkrets siden den gang. Inskripsjonen er fortsatt tydelig og leselig.

Hva viser motivene?

Blant forfatterne bak den nye forskningsartikkelen er det også urfolk som kan bidra med å tolke hva motivene på boab-trærne kan bety.

Motivene er laget på trærne for å være synlige og er rundt en halv til to meter over bakken, ifølge artikkelen.

Slanger var det mest framtredende motivet, og slangene settes i sammenheng med lokale myter og skapelsesfortellinger, ifølge nyhetsnettstedet ABC news Australia.

Tydelige slange-utskjæringer på boab-trær. Forskerne har ingen måte å datere figurene på, men de kan ha blitt laget for hundrevis av år siden.

Motivene går også igjen i hulemaleriene som er kjent fra området. De skal fortelle noe av den samme historien, som dreier seg om selve skapelsen av landskapet.

En del av myten er at utskjæringene ikke er laget av mennesker, men at mennesker holder de ved like med maling og nye utskjæringer.

Ifølge ABC News er det vanskelig å komme seg til disse trærne, siden de ligger i veldig ugjestmildt landskap. Dette er den første kartleggingen av denne typen, og arkeologen Peter Veth ved University of Western Australia nevner andre, kjente utskjæringer i boab-trær i området med andre motiver.

Referanser:

O'Connor mfl: Art in the bark: Indigenous carved boab trees (Adansonia gregorii) in north-west Australia. Antiquity, 2022. DOI: 10.15184/aqy.2022.129. Sammendrag

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS