Annonse
En krukke med mykenske fiskemotiver fra ca. år 1300. (Foto: Peter Fischer)

Svenske arkeologer har gjort et stort gravfunn på Kypros

Gullbelagte halssmykker, perler og øredobber og flere enn hundre vakre keramiske krukker fra bronsealderen. Funnene forteller om et samfunn som handlet med store deler av datidens verden.

Publisert

Byen Hala Sultan Tekke dekket i årene 1600–1150 før Kristus antakelig et 500 mål stort område rett ved Larnaca-flyplassen på Kypros, der dagens sydenturister til øya gjerne lander.

Siden 2010 har arkeologer fra Göteborgs universitet gravd ut bronsealderbyens gravplass.

– I år ble det fulltreffer!

– Vi har undersøkt stedet gjennom syv sesonger, men årets graving ble det beste jeg noen ganger har vært med på, sier professor Peter Fischer til den svenske avisa Expressen.

Barn og voksne i graven

Til den svenske nettavisen forskning.se forteller Fischer at funnet er et av de rikeste som er gjort på Kypros fra denne tidsepoken.

Det faktum at de svenske forskerne har funnet et eget gravfelt, karakteriserer han dessuten som en sensasjon, siden man på denne tiden først og fremst begravde de døde inne i bosetningene og ofte under husene.

De svenske arkeologene har brukt georadar for å finne fram til gravplassen utenfor bronsealderbyen.

En mykensk (gresk) kvinnedrakt utenpå en vase. Motivet forteller oss hvor avansert rike kvinner kunne kle seg for nesten 3500 år siden. Bildet er ikke ulikt motiver i palasset i Knossos på Kreta. (Foto: Peter Fischer/forskning.se)

Graven med det store funnet har trolig vært en familiegrav for åtte barn og ni voksne personer, den eldste omkring 40 år gammel.

Gjennomsnittlig levealderen i bronsealderen var langt lavere enn i dag, minner Fischer om.

Fant 140 kar og krukker

Mest begeistret er arkeologene over funnet av 140 komplette keramiske kar og krukker, de fleste av dem prydet med fantastiske bilder.

Her er det kvinner i vakre drakter og stridsvogner trukket av hester. I tillegg finnes det dyr, fisker og hellige symboler. Mange av karene er importert fra Hellas og Kreta, men noen kommer også fra dagens Tyrkia.

I graven fant de svenske forskerne også gullinnfattede egyptiske skarabeer, edelstener og sylinderformede segl. Disse gjenstandene er delvis lokalt produserte, mens andre er fra Syria og Mesopotamia.

Solgte purpurfargede tekstiler

Men arkeologene har ennå ikke funnet selve byen Hala Sultan Tekke. De har bare funnet byens gravplass.

– Det må ha vært en rik by, tatt i betraktning det vi har funnet i gravene. Men selve byen ligger antakelig i et område vi ennå ikke har undersøkt, sier Peter Fischer.

I det som er oppdaget av spor etter Hala Sultan Tekke så langt, har de svenske arkeologene funnet klare tegn til at det foregikk storskala produksjon av purpurfargede tekstiler. Disse ble sannsynligvis brukt til handel med andre bronsealdersamfunn i Egypt, Anatolia (Tyrkia), Mesopotamia, Midtøsten, på Kreta og i Hellas.

Dessverre frykter den svenske arkeologen at både gravplassen og selve byen skal bli ødelagt av jordbruk på Kypros, en virksomhet som krever stadig mer landjord.

Peter Fischer advarer om at dette vil være å ødelegge verdensarv.

 

Powered by Labrador CMS