På noen steder på den danske øya Bornholm ble det lagt ned hundrevis av dekorerte steiner i løpet av et ganske kort tidsrom rundt år 2900 f.Kr.
Mange av steinene har et solmotiv - en sentral sol med stråler som kommer ut fra sentrum. Danske og tyske arkeologer tolker i alle fall motivene på denne måten. De kaller dem «solsteiner».
Ifølge en ny forskningsartikkel kan de være spor etter en dramatisk tidsperiode.
– Jeg synes dette er spennende, og det er veldig godt funnmateriale de har her, sier Steinar Solheim til forskning.no. Han er arkeolog ved Kulturhistorisk museum og har spesialisert seg på steinalderen.
Arkeologene bak den nye studien argumenterer for at disse steinene kan være ofringer på grunn av år med dårlige avlinger etter en stor klimahendelse.
Solheim synes denne koblingen er veldig interessant, men at det er noen utfordringer med å faktisk koble funn og mulige, store klimatiske hendelser.
Arkeologene peker på et digert vulkanutbrudd i år 2910 f.Kr.
Solsteinene
Det finnes noen få andre eksempler på lignende steiner fra andre steder i Europa, men dette er først og fremst et lokalt fenomen på Bornholm.
Arkeologene har gravd ut mange hundre biter av steiner med forskjellige motiver. De fleste steinene har et solligende motiv, men det er også noen andre varianter. Noen er risset inn med parallelle streker og bånd, mens andre har geometriske motiver.
Steinene er plassert i grøfter i innhegnede områder på øya, som var i bruk i lang tid. Solheim forteller at disse innhegningene kan ha hatt forskjellige funksjoner, for eksempel forsvarsområder eller for å ha folkesamlinger.
Og arkeologene argumenterer for at steinene er ofret her på samme tid eller innenfor et relativt kort tidsrom. Det finnes ikke slike steiner fra tiden før eller etter.
I det samme arkeologiske jordlaget finnes det også potteskår. Ved å analysere både gjenstandene og bruke radiokarbondatering mener arkeologene at disse mulige offersteinene er fra en periode rundt år 2.900 f.Kr.
Og det var altså et digert vulkanutbrudd i år 2.910 f.Kr. Sporene etter vulkanutbruddet kommer fra iskjerner på Grønland og Antarktis med aske som har reist rundt jorda i atmosfæren.
Vulkanutbrudd og kaldere klima
Gigantiske vulkanutbrudd kan kaste så mye aske og støv opp i atmosfæren at det blir kaldere klima i en periode. Denne globale nedkjølingen kan ha store konsekvenser for avlinger og klima over store deler av jorda.
Forskerne viser til undersøkelser etter kjempeutrbuddet fra Tambora-vulkanen i Indonesia i 1815. Dette utbruddet kan ha globalt senket temperaturen med rundt tre grader.
Steinar Solheim peker på at det er langt mer presis datering på vulkanutbruddet fra 2910 f.Kr. enn når steinene på Bornholm ble lagt ned i grøfta.
Annonse
– Det er vanskelig å gjøre en direkte kobling mellom steinene og vulkanutbruddet.
Samtidig mener han at arkeologene argumenterer godt, og at det er en god sjanse for at de har noe med hverandre å gjøre.
Forskerne foreslår at disse steinene kan være ofringer for å få tilbake solen, hvis de er lagt ned mens det verste sto på. De foreslår også at det kan være takkegaver for at solen har kommet tilbake, men en helt presis datering har altså ikke arkeologene.
Steinar Solheim forteller at det er mange spor etter endringer ved boplasser rundt denne tiden, blant annet at folk henter mer mat fra havet.
– Vi vet at det skjer endringer i denne tiden.
– Det hadde vært veldig interessant å se om det finnes noe lignende ofringer på andre steder i Skandinavia.
Referanser:
Iversev mfl: Sun stones and the darkened sun: Neolithic miniature art from the island of Bornholm, Denmark. Antiquity, 2025. https://doi.org/10.15184/aqy.2024.217