I den 2.000 år gamle teksten er det oppdaget ord som πορφύρac, som betyr lilla på gresk.(Foto: Vesuvius Challenge)
Studenter brukte kunstig intelligens til å avdekke tekst på 2.000 år gammel papyrusrull
Rullen skal ha vært eid av Julius Cæsars familie.
Videnskab.dk.Redaksjonen
Publisert
Takket være kunstig intelligens vet vi nå mer om innholdet i en papyrusrull som skal ha tilhørt Julius Cæsars svigerfar.
Utgangspunktet for nyheten er 2.000 år gamle, forkullede papyrusruller som har vært uleselige. De ble brent i den romerske byen Herculaneum etter det samme vulkanutbruddet som ødela Pompeii.
I forbindelse med konkurransen Vesuvius Challenge bygde tre studenter en AI-modell som ved hjelp av mønstergjenkjenning kunne dekode de greske bokstavene i teksten. Det skriver BBC.
– Dette er begynnelsen på en revolusjon innen gresk filosofi, sier Federica Nicolardi, som forsker på papyrologi ved University of Naples Federico II, til BBC.
I teksten kommer det frem at forfatteren diskuterer livets gleder, som musikk og mat. Eksperter mener at skrivemåten peker mot den greske filosofen Philodemus, som kan ha vært husfilosof i Herculaneum.
Tidligere har de forkullede papyrusrullene vært umulige å rulle ut.(Foto: Vesuvius Challenge)
Falt fra hverandre
Fordi papyrusrullene var så brent, falt skriftene fra hverandre da forskerne prøvde å rulle dem ut. Men ved hjelp av høyoppløselige CT-skanninger klarte informatikkprofessor Brent Seales og hans forskergruppe ved University of Kentucky å rulle ut skriftene – bare ikke lese dem.
I fjor valgte derfor Brent Seales og tech-investorer å ha en konkurranse med premie til den som kom med en løsning.
Nå er håpet at KI-teknologien skal kunne brukes til å lese 90 prosent av de fire rullene som er skannet – og til slutt alle 800.