Annonse

Kan gjenreise Buddha-statue

Det kan være mulig å gjenoppbygge den minste av de to gigantiske buddhastatuene i Afghanistan som ble sprengt av Taliban i mars 2001.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De ødelagte Buddha-statuene har opprinnelig hatt fargerik kledning da de ble laget for nesten 1500 år siden, mener forskere. Men fargene har blitt overmalt flere ganger. Slik så fargene ut omkring år 1000. (Illustrasjon: Arnold Metzinger/Technische Universitaet Muenchen)

De nesten 1500 år gamle buddhastatuene i Bamian-dalen hadde overlevd utallige invasjoner og omveltninger da de ble sprengt i biter for ti år siden.

Eksperter har flere ganger luftet muligheten av å rekonstruere statuene.

Forskere arbeider med en tredimensjonal modell som kan fortelle hvor alle bitene av statuene hører hjemme.

- Kan rekonstrueres

Professor Erwin Emmerling ved tyske Technische Universität München mener at det i prinsippet er mulig å gjenreise den ene av statuene slik den så ut før 2001.

Emmerling sier i en pressemelding fra universitetet at det vil være vanskeligere å gjøre noe tilsvarende med den største av statuene.

Det brukes ulike tall på hvor høye de to statuene var. De oppgis nå å ha vært 55 og 38 meter høye.

Statuene ble opprinnelig meislet ut av fjellet. Nisjen rundt den minste av statuene er bare to meter dyp. Den andre statuen er hele 12 meter dyp, og derfor mer komplisert å bygge opp igjen.

Afghanske myndigheter må ta stilling til om det er ønskelig å gjøre en rekonstruksjon. Den vil også måtte involvere omfattende bistand fra verdenssamfunnet.

Buddha i rødt, hvitt og blått

Emmerling er tilknyttet FN-organisasjonen UNESCOs arbeid for å beskytte det som er igjen av statuene.

Restene etter ødeleggelsene har blitt grundig undersøkt, og forskerne vet nå mye om hvordan statuene må ha sett ut da de ble skapt.

- Buddha-statuene hadde en intens fargeprakt, opplyser Emmerling i pressemeldingen.

Før århundrene slet fargene bort, har statuene vært malt i kraftige farger – særlig rødt, hvitt og blått. Rosa og oransje ble også brukt.

Statuene hadde blitt overmalt flere ganger, antagelig fordi fargene hadde bleknet.

Forskernes resultater stemmer med kilder fra 1000-tallet som sier at den ene av statuene var rød og den andre hvit.

Ytre lag i leire

Undersøkelsene av statue-fragmentene viser hvordan finere detaljer - som foldene i den løse klesdrakten - var formet i leire som var lagt utenpå steinen.

Leiren var lagt på i to eller tre lag med stor håndverksmessig presisjon.

En spesiell sammensetning av leiren sikret en glatt overflate. Leiren var festet til steinkroppen ved hjelp av tau. Tauene ble dekket av leire og bidro til en slags “armering” av det ytre laget.

Tauene var festet i steinkroppen med små treplugger.

Sikrere datering

En ny datering har gitt sikrere beregninger for når statuene ble skapt. Forskerne mener nå at den minste av statuene ble laget mellom år 544 og 595, mens den største ble laget en gang mellom år 591 og 644.

Statuene hadde en sentral plassering ved Silkeveien, som forbandt Middelhavet med Sentral-Asia og Kina, og de var midtpunkt i et stort buddhistisk læresenter.

Restene av statuene ligger nå delvis lagret under tak i Bamian-dalen. De større delene ligger tildekket på stedet der statuene sto. Noen av de største delene veier mange tonn.

Det er gjennomført omfattende vernetiltak for å hindre at nisjene i fjellet, der statuene sto, ikke faller sammen.

Statuene hadde stått uforstyrret i århundrer under muslimsk styre inntil Taliban, som da hadde makten i Afghanisten, valgte å ødelegge dem.

Begrunnelsen for ødeleggelsen var religiøs. Ødeleggelsen skjedde under sterke internasjonale protester.

Powered by Labrador CMS