Hvorfor dommedag ikke kom

NASA er så sikre på at dommedag ikke kommer, at de allerede er ute med artikkelen: Hvorfor verden ikke gikk under - denne gangen heller.
20.12 2012 05:00


 

Ja, mayaenes kalender er spennende, men den sier faktisk ingenting om noen dommedag, skriver romfartsorganisasjonen.

- Det hele bygger på en misforståelse fra begynnelsen av, sier Dr. John Carlson, leder for NASAs Center for Archaeoastronomy til NASA Science News.

Mayaenes tidsregning ender ikke den 21. desember 2012. Den begynner bare på nytt, akkurat som kilometermåleren på en bil som har gått veldig langt.

Telleverket starter på nytt

Mayaene opererte med de mest kompliserte kalendersystemene som noen sinne er utviklet. En av telleverkene deres er langtellekalenderen som starter for 5125 år siden, på tidspunktet da de gamle amerikanerne mente jorda ble til.

Da så datoen slik ut: 13.0.0.0.0. Og det gjør den også den 21. desember 2012. Og så begynner vi på en ny runde.

Mayaene ville nok si at dette var en veldig viktig dag, tror Carlson. Men ikke på noen negativ måte.

Menneskene bak den berømte datoen spådde altså ikke dommedag.

Og selv om de faktisk hadde gjort det, hadde vi vel knapt trengt å bekymre oss nevneverdig likevel. De ville ikke akkurat vært de eneste som hadde varslet verdens ende.

Mislykkede dommedager

Sannheten er at underganger er spådd av svært mange opp igjennom åra.

En assyrisk leirtavle fra rundt 2800 f.Kr forteller for eksempel at enden er nær, skriver Smithsonian

Åpenbare tegn – som korrupsjon, ulydige barn og det faktum at nesten alle hadde planer om å skrive bok – viste at dommedag måtte være like om hjørnet.

Den tyske astronomen og matematikeren Johannes Stöffler spådde at jorda skulle oversvømmes av en syndeflodaktig flom den 20. februar i 1524. Pamfletter ble delt ut og en adelsmann bygget en treetasjes ark.

Da det begynte å regne utpå dagen den tjuende brøt det ut panikk mens folk albuet seg fram mot arken, og flere hundre ble trampet i hjel. Adelsmannen selv ble steinet til døde fordi han ikke ville slippe bermen med i båten.

Lite troverdig

Lignende underganger er blant annet blitt varslet i 1881, 1982 og ikke minst i forbindelse med år 2000. Og i tillegg kommer så klart den jevne strømmen av mislykkede dommedagsprofetier fra Jehovas vitner.

Felles for hele hurven er at spådommene aldri slår til.

Skal vi tro empirien kan vi altså konkludere med at selv fullt utviklede spådommer om dommedag – også fra vitenskapsfolk – har veldig liten troverdighet.

I tillegg er det heller ingenting som antyder at vi har noen katastrofe i vente den 21. desember.

Ingen krasj i vente

Sjefen for NASAs Near-Earth Object Program, Don Yeomans, beroliger oss med at vi ikke kan forvente å få noen asteroide eller komet i hodet med det første. Noen løpsk planet kommer heller ikke til å treffe jorden.

Hadde en slik klode vært på vei, ville den allerede ha vært svært godt synlig på himmelen, sier astrobiolog David Morrison ifølge NASA.


 

Heller ikke sola ser ut til å være noen trussel. Den nærmer seg riktignok maksimum av sin 11-årssyklus. Men akkurat denne syklusen ser ut til å være skikkelig pinglete, sier lederen av NASAs Living with a Star Program, Lika Guhathakurta.

Men for all del.

En dag går virkelig jorda og/eller menneskeheten under. Og selv ei klokka som står er riktig to ganger om dagen.

Så hvis folk bare fortsetter å varsle verdens ende med jevne mellomrom vil nok en eller annen tilfeldig dommedagsprofet før eller senere få rett.

La oss bare håpe at vedkommende rekker å tenke ”Hva var det jeg sa!” før det hele er over.

Lenke: 

NASA: Why the world didn't end yesterday

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse