Annonse

Her kan du lese Da Vincis notatbok

Flere historiske notater og manuskripter blir i disse dager digitalisert av det britiske nasjonalbiblioteket. Nå kan du lese originale Da Vinci-notater på internett.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Geniets notater inneholder mye tekst og illustrasjoner. Dette er bare én av de flere hundre sidene som du kan utforske på bibliotekets nettsider. (Foto: British Library)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Leonardo Da Vinci er av mange regnet som en av de mest talentfulle personene gjennom tidene. Han var arkitekt, ingeniør og vitenskapsmann, og står bak mange kjente verk - blant annet maleriet av Mona Lisa.

Utforsk notatene

Da Vinci hadde mange baller i lufta, og noterte mye mens han jobbet med sine prosjekter. Noen av disse notatene er tatt godt vare på og finnes den dag i dag.

I det britiske nasjonalbibliotektet finner vi en en notatbok hvor geniet har skrevet om både mekanikk, optikk, astronomi og arkitektur - for å nevne noe.

Men så til det interessante:

Biblioteket har et digitaliseringsprosjekt som har pågått over flere år, og som pågår fortsatt. Nå har de digitalisert de kjente notatene av Da Vinci. Det betyr at du kan besøke bibliotekets nettside og utforske de flere hundre historiske sidene, som inneholder både diagrammer, tegninger, tekst, og personlige notater som er over 500 år gamle.

Du får presentert notatboka i full størrelse, med farger og zoom-funksjonalitet.

Kan du italiensk og er god til å lese speilvendt skrift? Da kan notatboka til Da Vinci være av ekstra stor interesse for deg. Nå er hele boka tilgjengelig gratis på internett. (Foto: British Library)

Thomas Brandt, førsteamanuensis ved Institutt for historie og klassiske fag på NTNU, tror spesielt forskermiljøet jubler over at den kjente notatboka nå er tilgjengelig.

– På generelt grunnlag blir forskermiljøet begeistret for at historiske notater digitaliseres. Det gir økt tilgjengelighet, og flere forskere kan da studere notatene og dermed bidra til å øke vår kunnskap om teknologien og vitenskapen på den tiden, sier han til NRK.no.

Skrev speilvendt

Når det er sagt er Brandt usikker på hvor mye Da Vincis arbeid betydde for vitenskapen. Det Da Vinci skrev var kun arbeidsnotater og ble aldri publisert noe sted. Kanskje fordi han ventet på det riktige øyeblikket, kanskje fordi han ikke ville - dette er det ingen som vet.

– Det var nok mer det han gjorde, og ikke det han skrev, som hadde betydning for verden, forteller Brandt.

– Men det er klart at Da Vinci var en betydningsfull skikkelse.

Alt mulig-mannen Da Vinci skrev på en ganske spesiell måte - han var venstrehendt og skrev speilvendt; fra høyre mot venstre. I tillegg var det et ganske teknisk vanskelig språk han brukte, derfor er det ingen lett oppgave å tyde språket for folk som ikke er eksperter innen området.

– Det gjør at verdien for allmennheten blir begrenset. Materialet fremstår nok heller som et kunstverk for de som ikke er fagfolk, sier han.

Flere historiske verk

Også flere andre kjente verk er nå å finne i digital utgave. Beowulf - det kjente episke heltediktet, som for øvrig er det lengste diktet på gammelegelsk (3000 linjer), er et av dem.

Blant andre historiske verk du nå kan utforske er Harley Golden Gospels, Silos Apocalypse, Golf Book og Petit Livre d'Amour.

– Hver av disse seks manuskriptene er praktfulle og har enorm betydning innenfor sine respektive områder, skriver det britiske nasjonalbiblioteket på sin blogg.

Powered by Labrador CMS