Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Du kjenner kanskje historien om Sigurd Jorsalfare som herjet rundt på korstog til Jerusalem i 1108. Men hvordan så fyren ut?
Ifølge Snorre Sturlassons saga var han en diger type; Ikke spesielt vakker, men mandig og med brunt hår.
Det er imidlertid ikke godt å si hvor presise disse beskrivelsene er, særlig siden de ble skrevet ned omtrent et århundre etter at Sigurd regjerte.
Men skal vi tro polske og nederlandske forskere, finnes det kanskje en ny mulighet til å avgjøre i hvert fall to av trekkene til fortidas kjendiser: Øyenfarge og hårfarge.
Genanalyser
Kriminalteknikere kan i dag analysere det genetiske materialet fra avdøde mennesker med det såkalte HIrisPlex-systemet, og få noenlunde sikre svar på hvilken farge de salige hadde på øynene og manken.
Metoden går ut på å undersøke 24 sekvenser av DNAet som kan komme i flere ulike varianter, og som er med på å avgjøre folks farger.
Og nå har forskerne Wojciech Branicki og Manfred Kayser altså undersøkt om teknikken også kan brukes på mye eldre materiale fra for lengst forgangne menneskers knokler og tenner.
Det kan den.
Forskerne testet systemet på opptil 800 år gamle menneskerester. Og analysene ga svar, selv om bare øyenfargen var sikker for de mest oppsmuldrede levningene.
Bekreftet blåøyd general
Dette systemet kan brukes til å løse historiske kontroverser hvor ingen fargebilder eller sikre nedtegnelser eksisterer, sier forskerne Branicki og Kayser, ifølge en pressemelding fra BioMed Central.
Selv har de nå lykkes i å slå fast at den polske generalen Wladyslaw Sikorski (1881 – 1943) faktisk hadde blå øyne og blondt hår, akkurat som på portrettene malt etter hans død.
Hvorvidt denne eller lignende teknikker kan bekrefte eller avkrefte opplysningene om vår hjemlige helt Sigurd, vil bare framtida vise.
Sigurds skalle
Annonse
Da korsfareren døde, ble han gravlagt i Sankt Hallvardskatedralen i Oslo. Katedralen ligger i dag i ruiner, men det som angivelig var Sigurds skalle ble reddet ut på 1600-tallet og satt inn i en vegg på Akershus festning.