Annonse
Antall uføretrygdede har økt med 1.400 personer til 371.200 ved utgangen av årets tredje kvartal.

Flere uføre­trygdede hittil i år

Det var 371.200 uføretrygdede i Norge ved utgangen av årets tredje kvartal. Det er 1.400 flere fra utgangen av forrige kvartal.

Publisert

– Sammenlignet med samme tidspunkt for ett år siden, økte antallet mottakere av uføretrygd med 5.200 personer. Dette er omtrent 800 flere uføremottakere enn den gjennomsnittlige økningen for samme periode de siste fem årene, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Andelen uføretrygdede i prosent av befolkningen (18-67 år) er nå på 10,5 prosent. Det er en økning på 0,1 prosentpoeng på ett år, men samme andel som ved utgangen av forrige kvartal.

– Grunn til bekymring

84 prosent av de nye uføre i tredje kvartal mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) før de fikk innvilget uføretrygd. Andelen nye uføretrygdede som kommer fra AAP, har økt gjennom året.

– Det betyr at flere av de nye mottakerne har vært gjennom både et års sykefravær og et videre avklaringsløp hos Nav før de ble innvilget uføretrygd, sier Holte.

– Nå som sykefraværet er så høyt som det er, gir det grunn til bekymring for at uføretallene også vil øke mer på sikt, sier han videre.

Flere får uføretrygd når de er 18 eller 19 år

Ved utgangen av september var det 22.200 uføretrygdede under 30 år. I årets tredje kvartal økte antallet med 120 mottakere, mens det i løpet av ett år har blitt 500 flere.

Unge uføretrygdede mellom 18 og 29 år utgjør 2,7 prosent, som utgjør en økning på 0,05 prosentpoeng på ett år. Sammenlignet med for 10 år siden, har det vært en økning på 1,2 prosentpoeng.

– Én viktig faktor bak veksten til unge uføretrygdede under 30 år, er at stadig flere får innvilget uføretrygd når de er 18 eller 19 år. Dette skyldes en økning i unge som vokser opp med alvorlige psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser, sier Holte.

Flest unge uføre i Vestfold

Tallene viser at andelen unge uføre i Oslo er 1,4 prosent, noe som er lavest blant alle fylkene.

I motsatt ende er det klart flest unge uføre i Vestfold (3,9 prosent), Østfold (3,8), Innlandet (3,6), Telemark (3,6), Buskerud (3,6) og Agder (3,4).

Powered by Labrador CMS