Annonse

Kvinner blir mest kontrollert på jobb

Kvinner i serviceyrker er mest utsatt for byråkratisk overvåkning. Menn med høy utdannelse i privat sektor har en mye friere arbeidshverdag.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Karen Modesta Olsen"

Servicearbeidere er mest ufrie på arbeidsplassen, viser en ny norsk undersøkelse.

- Servicearbeidere er minst involvert i prosjektarbeid og samarbeid over bedriftens grenser. De har sjelden fleksitid, og de arbeider i størst grad utenfor vanlig arbeidstid, som for eksempel skiftarbeid, sier Karen Modesta Olsen.

Sammen med Torstein Nesheim har hun studert organisasjons- og arbeidsformer i det norske arbeidslivet.

Byråkratisk kontroll innebærer at arbeidet er styrt av fastlagte rutiner. Arbeid som er organisert i prosjekt eller team, regnes gjerne som friere for den enkelte.

- Servicearbeiderne ligger faktisk nærmere den industrielle produksjonsmåten enn industriarbeiderne selv, sier Olsen.

Høy utdannelse gir frihet

Yrker som krever høyere utdannelse, har en annen jobbvirkelighet.

- Ja, de er minst kontrollert av byråkratiske rutiner, mer involvert i prosjektarbeid og samarbeid med andre bedrifter, sier Olsen.

Mer fleksible arbeids- og organisasjonsformer øker evnen til omstilling i uforutsigbare markeder. Tidsbegrensede prosjekter og organisering i team gir en slik gevinst.

"Friere, men også mer stressende"

Men økt frihet på jobben betyr ikke nødvendigvis økt trivsel.

- Våre analyser sier ikke noe om koblingen mellom kontroll og trivsel. Men i et tilgrensende arbeid sammen med Torstein Nesheim og Arne Kalleberg finner vi at kontroll i jobben reduserer stress, mens det å jobbe i team øker stress, sier forskeren.

Det er altså ikke opplagt at nye måter å organisere arbeidet er bra for den enkelte.

Friere og tøffere

I et tiårsperspektiv er arbeidslivet blitt mindre byråkratisk, og det er mer bruk av team- og prosjektarbeid. Olsen og Nesheim fant også ut at stadig flere har arbeidstid utover normalarbeidsdagen.

-Enkelte forskere er kritiske til utviklingen og mener det legger større arbeidspress på arbeidstakere. Andre mener at mindre byråkratisk kontroll er til det beste for den enkelte. Så langt er resultatene blandet, sier Karen Modesta Olsen.

Resultatene legges fram i boka ??Arbeidsliv i omstilling??, der Torstein Nesheim og Karen Modesta Olsen har skrevet artikkelen ??Nye grenser i arbeidslivet???.

De to er forskere ved Samfunns- og næringslivsforskning AS. Ut fra Levekårsundersøkelsen for 2003 (SSB) og Arbeids- og bedriftsundersøkelsen (2003) har de analysert noen sider ved arbeidsforholdene norsk arbeidsliv.

Lenker:

Samfunns- og næringslivsforskning AS

Programmet for Arbeidslivsforskning

Powered by Labrador CMS