For noen år siden begynte Karoline Kolstø å legge merke til store variasjoner i energi og fokus på jobb.
I starten tenkte hun at dette var tilfeldig, men etter å ha hørt en podcastepisode om menstruasjonssyklusen skjønte hun at energinivået hennes svingte i takt med syklusens faser.
– Det ga plutselig mening hvorfor noen dager føltes så lette, mens andre krevde mye mer innsats, sier hun.
For henne var løsningen enkel: å jobbe med syklusen sin, ikke mot den.
Derfor startet hun å tilpasse arbeidsoppgavene på jobb etter de fire fasene i menstruasjonssyklusen.
Bør vi ta mer hensyn til hormonelle svingninger i arbeidslivet?
– Jobber ikke mindre, bare smartere
– Jeg forsøker å legge kreative oppgaver, møter og synlighet til periodene hvor jeg har mest energi og overskudd. De roligere dagene bruker jeg til dypdykk, strategi og gjennomføring, sier Kolstø. Hun jobber som prosjektleder i Næringsforeningen Haugaland.
For eksempel setter hun av mer tid til refleksjon og planlegging under selve menstruasjonen.
Når hun har eggløsning, føler hun seg mest sosial og utnytter det ved å planlegge møter, presentasjoner og nettverksbygging.
– Men jeg jobber ikke mindre i de roligere fasene. Jeg jobber bare smartere, sier hun.
Kan syklusen påvirke produktivitet?
Flere studier antyder at hormonelle variasjoner kan påvirke kvinners prestasjoner, både fysisk og mentalt.
En nylig publisert britisk studie viser at reaksjonstid og konsentrasjon hos kvinnelige idrettsutøvere varierer gjennom syklusen. Forskningen viser at ytelsen er best under menstruasjonen, men dårligst i den siste halvdelen av syklusen.
En annen studie gjort av forskere i Nederland viser at menstruasjonsrelaterte symptomer kan føre til høyere fravær og redusert produktivitet på jobb. Nesten 68 prosent av de som var med på denne studien ønsket mer fleksibilitet i arbeidsoppgaver eller arbeidstid under menstruasjonen.
Samtidig viser forskning store individuelle forskjeller. Noen kvinner rapporterer store svingninger, mens andre merker få eller ingen endringer.
I arbeidslivet er det flere kvinner som ønsker en mer fleksibel arbeidstid ifølge studier.(Foto: AP Photo/Francisco Seco, File)
– Hvorfor ikke arbeid?
Selv om Kolstø sier at hun opplever store fordeler med metoden sin, erkjenner hun at den kan være vanskelig å gjennomføre i en tradisjonell jobbstruktur.
Annonse
– Verden er ikke akkurat rigget for det. Ofte forventes det at vi leverer jevnt hele tiden, som om vi var maskiner som aldri varierer.
En rapport fra britiske Chartered Institute of Personnel Developmentviser at 69 prosent av kvinner opplever menstruasjonsrelaterte symptomer som påvirker arbeidsdagen deres negativt. Svært få føler at arbeidsgiverne tar hensyn til dette.
Kolstø mener mange kan ha et uforløst potensial ved å jobbe mer i takt med syklusen sin.
– Det er alltid noen som ruller med øynene når vi snakker om dette. Men vi tilpasser jo kosthold, søvn og trening etter kroppens behov – hvorfor ikke arbeid?
Flere kvinner opplever at arbeidsgivere ikke tar hensyn til menstruasjonsrelaterte plager i arbeidslivet, ifølge rapporter.(Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)
Designe arbeidslivet fra et kvinneperspektiv
Lara Owen, forsker ved University of St Andrews i Skottland, mener at dagens arbeidsliv i liten grad tar hensyn til biologiske forskjeller.
– Hadde vi designet arbeidslivet fra et kvinneperspektiv, ville vi kanskje hatt en mer fleksibel modell, sier hun til forskning.no.
Owen har forsket på menstruasjon i arbeidslivet og har blant annet skrevet bøkene Her Blood is Gold og Reorganizing Menstruation.
– Kvinner som jobber hjemmefra eller i fleksible stillinger, rapporterer ofte økt trivsel og effektivitet, forteller Lara Owen, honorær forsker ved University of St Andrews.(Foto: Martin Phelps)
Hun påpeker at kvinner opplever svingninger i hormonene i en månedlig syklus, noe som kan påvirke energinivå, konsentrasjon og sosial kapasitet, spesielt rundt menstruasjonen.
Samtidig understreker hun at dette ikke betyr at kvinner er mindre produktive, bare at deres optimale arbeidsrytme kan være annerledes enn hos menn.
– Kvinner som jobber hjemmefra eller i fleksible stillinger, rapporterer ofte om økt trivsel og effektivitet når de selv kan styre arbeidsmengden etter hvordan de føler seg.
– Veldig store individuelle forskjeller
Annonse
– Er arbeidsuka bedre tilpasset menn enn kvinner?
Per Medbøe Thorsby, seksjonsoverlege ved Hormonlaboratoriet ved Oslo universitetssykehus, er usikker. Han er særlig skeptisk til at syklusen alene kan forklare hvordan kvinner presterer på jobb.
– Biologisk sett gir det mening at kvinner kan oppleve variasjoner i energi og fokus gjennom syklusen, men noen vil merke dette mer enn andre, sier han til forskning.no.
Thorsby peker på at menn har en enklere hormonell syklus enn kvinner, der testosteron er høyest om morgenen og synker utover dagen. Dette skjer hver dag fra pubertet til død.
Seksjonsoverlege Per Medbøe Thorsby forteller at kvinner har et mer komplekst hormonelt bilde enn menn.(Foto: Lars Petter Devik)
– Det kan godt hende at kombinasjonen av høy kortisol og testosteron gjør at menn for eksempel er litt mer våkne om morgenen.
– Kvinner har et mye mer komplekst hormonelt bilde, med store hormonelle variasjoner hver måned fra pubertet til menopause og mer «rolige» hormonelle nivåer etter dette.
Selv om det ikke finnes entydige svar på hvor mye hormoner påvirker arbeidskapasiteten til kvinner og menn, mener han at det er et interessant spørsmål.
– Vi ser veldig store individuelle forskjeller, sier han.
Thorsby erkjenner at noen kvinner kan ha fordeler av mer fleksibilitet, men mener at det ikke gjelder alle.
– I en ideell verden burde folk få jobbe når de føler seg mest våkne, men det er utfordrende å organisere et arbeidsliv der alle har individuelle rytmer, avslutter han.