Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.

I mange yrker beveger man seg mye, men uten den intensiteten som skal til, for å få god kondisjon.

Hvordan få med flest mulig på jobbtrening?

PODCAST: Mange dropper trening i arbeidstiden, selv om de får tilbud om treningstid, trimrom eller opplegg med bedriftsidrettslag eller «Sykle til jobben».

Hva er triksene for å få med flest mulig?

Målet er enkelt, men hvordan man får det til er slett ikke så opplagt. Ansatte vil ofte være på svært ulike nivå fysisk, og ikke alt passer. Hvordan motiverer man da folk slik at de kan få bedret helsa?

Får ikke opp intensiteten

Dette var et av spørsmålene Cathrine Pedersen stilte i doktorgraden sin på Norges idrettshøgskole for par år siden. Hun ble da med i et stort prosjekt hos Posten og Bring som ville øke den fysiske aktiviteten og kondisjonen hos sine ansatte.

For selv om de beveget seg mye – mange gikk over 20 000 skritt om dagen – gikk det aller meste rolig for seg. Derfor hadde svært mange både lav kondisjon, for høyt blodtrykk og generelt en usunn livsstil.

Les mer om dette i artikkelen Hjelp til egentrening fikk flere ansatte i form.

4500 Post- og Bring-ansatte ble med i prosjektet til Cathrine Pedersen. Her er Randi Løvland og Kyrre Holstad fra Posten Norge.

Trolig gjelder det samme for ansatte i andre, tilsvarende yrker hvor man altså beveger seg mye, men uten den intensiteten som skal til, for å få god kondisjon.

– Saken er at de presser seg for lite, at de ikke får opp pulsen nok. Da kommer heller ikke kondisen, sier Pedersen.

– Samtidig vet vi jo at god fysisk form gjør både jobben og dagene ellers mye lettere.

Sammen hver for seg

4500 Post- og Bring-ansatte ble med i prosjektet. Pedersen ville finne ut hvordan ansatte kunne motiveres til et mer aktivt liv og i så fall hvordan. Og hun fant ut mye om hvorfor så få ofte blir med, hvorfor mange føler at treninger og trimrom ikke er for dem.

Cathrine Pedersen skrev sin doktorgradsavhandling om jobb-trenings-forsøket i Posten/Bring.

Det viste seg også at noen enkle tiltak fungerte, men gjennomføringen var likevel ikke helt enkel. Blant annet jobbet mange av deltakerne til ulike tider av døgnet og fellestreninger før eller etter jobb ble praktisk svært vanskelig.

– Én løsning ble å lage et opplegg der medarbeiderne fikk støtte til å drive med fysisk aktivitet på fritiden, på egne premisser.

Ikke færre syke

Minst like viktig var det imidlertid å øke bevisstheten og kunnskapen om fysisk aktivitet, om egne vaner, helsegevinster og hvor lite som faktisk skulle til for å bedre helsa. Og hva som skulle til for å overvinne dørstokkmila. Og hva det hele betydde for arbeidsmiljøet.

Men tiltakene traff ikke alle, og de hjalp heller ikke på sykefraværet.

I denne episoden av NIH-podden kan du høre Cathrine Pedersen snakke om hva hun fant ut og om hvordan man kan få med flest mulig ansatte – og få dem til å trives med en mer aktiv hverdag.

Hør hele episoden her:

Powered by Labrador CMS