Jobbmulighetene dine kan bli redusert om du oppgir religiøs tilknytning.(Foto: Pormezz/Shutterstock)
Kristne blir sjeldnere innkalt til jobbintervju i Norge
Om etniske nordmenn opplyser i jobbsøknaden sin at de er kristne, kan det bli vanskeligere å få jobb. Er søkeren derimot fra et land utenfor Europa og opplyser at hun eller han er kristen, blir de oftere innkalt til jobbintervju.
BårdAmundsenJOURNALIST
Publisert
Forskerne Edvard N. Larsen og Arnfinn H. Midtbøen ved Universitetet i Oslo har sendt 2.779 fiktive jobbsøknader med ulike opplysninger om religiøs tilhørighet til norske arbeidsgivere.
– Vi ser at for majoritetsnorske søkere, så har tilknytning til kristendom en klar negativ effekt på sannsynligheten for å kalles inn til jobbintervju, sier Midtbøen til forskning.no.
Et norsk fenomen
I 832 av søknadene ga den fiktive jobbsøkeren et signal om tilknytning til kristendom. I 505 av søknadene ble det gitt signal om at søkeren er muslim.
– For majoritetsnorske søkere ga et signal om kristen tilknytning en reduksjon i mulighet for å bli innkalt til jobbintervju på 17,5 prosent sammenlignet med andre tilsvarende søkere.
Dette kan tyde på at diskrimineringen av kristne er et særnorsk fenomen.
Muslimske menn
Samtidig ser forskerne at spesielt én gruppe skiller seg ut når de søker jobb i Norge:
Menn fra land utenfor Europa som signaliserer i søknaden sin at de har tilknytning til islam.
Muslimske menn med bakgrunn utenfor Europa må søke nesten tre ganger så mange stillinger som menn med majoritetsnorske navn uten kristen tilknytning, for å få innkalling til et jobbintervju.
– Dette er interessante tall. Men det er også helt som forventet, sier SSB-forsker Anders Barstad til forskning.no. Barstad har ikke deltatt i studien.
– Også i andre studier har vi sett at religiøsitet, og iallfall sterk religiøsitet, ikke er i overensstemmelse med det som er mainstream kultur i Norge i dag.
Barstad peker på at nordmenn er til dels svært lite religiøse sammenlignet med folk i flere andre samfunn.
Han tror dette påvirker oss. Og at vi derfor lettere enn andre kan komme til å knytte religiøsitet til ekstremisme og dogmatisme.
Norge på gjennomsnittet
Annonse
At etnisk diskriminering forekommer i ansettelsesprosesser på det norske arbeidsmarkedet, er godt dokumentert gjennom flere studier over mange år.
– Det vi dokumenterer i Norge, er altså i all hovedsak overens med hovedkonklusjoner fra den internasjonale diskrimineringsforskningen, sier Midtbøen.
Et unntak fra den etniske diskrimineringen som forskere finner både i Norge og andre land, er knyttet til jobbsøkere fra land i Sørøst-Asia som Vietnam og Thailand.
Etnisk hierarki på arbeidsmarkedet
Oppsummert er dette hva forskerne ved Universitetet i Oslo finner:
Jobbsøkere med utenlandskklingende navn har en signifikant lavere sannsynlighet for å kalles inn til et jobbintervju, sammenlignet med likt kvalifiserte søkere med majoritetsnorske navn. Samlet, er sjansen for å komme til jobbintervju 32 prosent lavere.
Forskerne dokumenterer at det er et etnisk hierarki på det norske arbeidsmarkedet, der søkere med navn fra Midtøsten, Afrika og Sør-Asia i størst grad rammes av diskriminering.
For det tredje finner forskerne en klar effekt av religiøs tilknytning. Men effekten er forskjellige for ulike grupper. Søkere med majoritetsnorske navn som oppgir en aktiv tilknytning til kristendommen, har lavere sannsynlighet for å kalles inn til jobbintervju. For søkere fra resten av Europa har religiøs tilknytning ingen betydning. Kristne søkere fra land utenfor Europa har derimot en høyere sannsynlighet for å få en positiv respons på jobbsøknaden.
Samtidig mener forskerne det er liten tvil om at den sterkeste effekten, i negativ retning, dreier seg om tilhørighet til islam. Denne diskrimineringen rammer i særlig grad muslimske menn.
Referanse:
Edvard N. Larsen og Arnfinn H. Midtbøen: «Det etniske hierarkiet», artikkel i Tidsskrift for samfunnsforskning, november 2024.
Opptatt av hva som skjer i samfunnet?
Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.