Bosted påvirker folks pensjonsalder
Hvor du bor virker inn på når du "går av". Gjennomsnittlig alder for både ønsket og faktisk pensjonering er lavere i Troms enn i Oslo og Akershus.
Forskerne Per Erik Solem og Morten Blekesaune viser i rapporten Eldre år, lokale variasjoner at hvor du bor påvirker arbeids- og pensjoneringsmønstrene.
Det skriver Velferdsforskningsprogrammet (VFO) på sin internettside.
- Variasjonene er små, men de finnes. Avgjørende kan være forskjeller mellom lokale arbeidsmarkeder og muligheter for arbeid.
- Det kan også skyldes kulturelt bestemte standarder eller normer for pensjonering, sier forskerne til seniorpolitikk.no.
Tallenes tale er at pensjoneringsalderen i snitt ligger ett år høyere i Oslo/Akershus er enn for eksempel i Troms. I Oslo og Akershus er alder for avgang 64,7 år, mens den er 63,7 år for ishavsfylket.
Forskerne har også sett nærmere på Nord-Trøndelag (64 år) og Agder-fylkene (64,3 år).
Større forskjell i ønsket pensjonsalder
Forskerne stilte også spørsmål om når folk kunne tenke seg å gå av med pensjon hvis de selv skulle velge. Her lå Oslo/Akershus på 62 år. I Troms var tallet 60,5 år, i Nord-Trøndelag 61,1 og i Agder det samme som hos trønderne, rapporterer forskerne.
- De som bor i det sentrale østlandsområdet synes å være mindre interessert i tidligpensjonering enn de som bor i andre deler av landet. I alle landsdeler ligger gjennomsnittet ved eller under 62 år, opplyser Per Erik Solem.
Forskjellene mellom menn og kvinner er små, både i faktisk og ønsket pensjoneringsalder, skriver VFO på nettsiden.
Utvalget i rapporten består av personer på 40-79 år, som er trukket fra 30 kommuner i fire regioner; Agder-fylkene, Oslo/Akershus, Nord-Trøndelag og Troms.
Utvalget er altså ikke nasjonalt representativt, men er trukket slik for å gi mulighet til å studere betydningen av lokalmiljø og lokale variasjoner, opplyser Velferdsforskningsprogrammet.
Les mer:
Hjemmesiden til Velferdsforskningsprogrammet (VFO).
Her finner du Norges forskningsråd.