Bavianer har skjult dagsorden når de steller pels

Bavianer steller pelsen til andre i flokken tidlig på dagen for å få fordeler senere.

To ville chacma-bavianer er i gang med pelsstell i Namibia. I den nye studien har forskerne gjennom et halvt år gjort observasjoner av denne atferden. (Foto:Claudia Sick, Zoological Society of London)
To ville chacma-bavianer er i gang med pelsstell i Namibia. I den nye studien har forskerne gjennom et halvt år gjort observasjoner av denne atferden. (Foto:Claudia Sick, Zoological Society of London)

Fakta

Bavianer lever i grupper med en kompleks sosial struktur.

Man har tidligere visst at langvarige og sterke sosiale bånd blant bavianene styrker individenes sosiale posisjon og overordnede suksess i gruppen.

Den nye studien viser at pelspleie ikke bare handler om å skape langvarig sosiale relasjoner, men i høy grad om goder som mat og sex «her og nå».

Kilde: Københavns Universitet

Ifølge forskerne bak en ny undersøkelse er pelspleie – eller grooming, som det kalles på engelsk – å betrakte som en vare bavianer kan bytte mot andre goder som mat eller sex. En vare på det biologiske markedet.

– Etter seks måneders observasjon kan vi konstatere at ville chacma-bavianer som ligger lenger nede i hierarkiet «groomer» de mest dominante bavianene tidlig på dagen, når magene er tomme og de fleste behovene ligger forut, sier cand.scient Claudia Sick fra Biologisk institutt ved Københavns Universitet.

Resultatene er nettopp publisert i Biology Letters.

Bytter pelspleie for sex

I Zoologisk Have i København forteller dyrlege Mads Bertelsen at det ikke er ukjent at bavianer og andre primater vil ha noe tilbake for pelspleie.

– Det som er nytt i denne undersøkelsen, er at det foregår på en nokså kort tidsskala. Tidligere har man tenkt at pelspleien mer gikk ut på å styrke de sosiale båndene på lang sikt, men her viser de at bavianene får noe ut av arbeidet etter veldig kort tid, forteller Bertelsen.

Aper i Namibia

Forskerne fra Københavns Universitet og Zoological Society of London observerte 60 ville chacma-bavianer i Namibias halvørken.

Observasjonene foregikk gjennom et halvt år og viste at dyrene varierte strategien alt etter hvilke andre goder de trengte.

– Tidligere har man sett at bavianene kan endre oppførsel over uker og måneder, men den nye studien viser at bavianene justerer atferd i løpet av dagen, alt etter hva de har behov for, sier Claudia Sick fra Københavns Universitet til P1 Morgen.

Bavianer tenker kortsiktig

Mads Bertelsen mener konklusjonen i den nye undersøkelsen er svært sannsynlig.

– Det er mye lettere å tenke seg til at dyr tenker kortsiktig enn langsiktig. Det krever mer intellekt å beregne hva man får ut av en gjerning på lang sikt, så det gir mer mening at en bavian tenker: «Hvis jeg steller pelsen til han her, så får jeg mat snart».

– Det er det samme prinsippet vi bruker når vi trener dyrene. Vi lærer dem at hvis de gjør noe bestemt, så får de en belønning umiddelbart. Men det er spennende å se at det utspiller seg i et komplekst sosialt hierarki blant ville bavianer, sier Bertelsen.

Fjerner parasitter og gir venner

Mads Bertelsen påpeker at pelsstellet går ut på å fjerne parasitter og annet utøy.

– Men det interessante er at selv her i Zoologisk Have, hvor vi undersøker dyrene og vet at de ikke har parasitter, steller bavianene likevel hverandres pels hele tiden. Det viser at dette er en viktig del av bavianenes sosiale liv, avslutter Bertelsen.

Referanse: 

Claudia Sick m. fl.:Evidence for varying social strategies across the day in chacma baboons, Biology Letters (2014) (Sammendrag)

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS