Flere skal forske på alternativ behandling

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) i Tromsø utvides med syv stillinger fra nyttår. Helsedepartementet signaliserer økte bevilgninger og vil gjøre alternativ medisin til pensum for legestudenter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er ikke mange steder i verden der et slikt senter kan få en offisiell posisjon og hvor nasjonale helsemyndigheter har en uttalt politikk på dette med alternativ og komplementær medisinsk behandling. Det måtte være land som Kina og Cuba, sier professor Vinjar Fønnebø, leder for NAFKAM, ifølge Bladet Tromsø.

Flyveblad på alternativmesse

Fra nyttår utvides forskningssenterets stab fra 13 til 20 personer. NAFKAMs største forskningsprosjekt akkurat nå er kalt “Eksepsjonelle sykdomsforløp”. Som metode har man blant annet delt ut flygeblad på den store alternativmessa i Oslo. Dette for å komme i kontakt med mennesker som har hatt såkalte eksepsjonelle sykdomsforløp etter alternativ behandling.

Statssekretær Elisabeth Aspaker i Helse- og omsorgsdepartementet var til stede i Tromsø før helgen for å åpne NAFKAMs nye lokaler i Forskningsparken.

- NAFKAM har gjort et minefelt til et seriøst forskningsfelt, sa Aspaker under åpningen.

Vil gi medisinerne “voksenopplæring”

Hun påpekte at 40 prosent av befolkningen bruker alternativ behandling én eller flere ganger i løpet av livet. Ved å satse på forskning og spre kunnskap, får folk flere muligheter til å velge riktig, sa Aspaker ifølge Aftenposten.

Avisa skriver også at regjeringen nå vil øke bevilgningen til forskning på blant annet healing, akupunktur og soneterapi. Helsedepartementet vil også innføre alternativ medisin som fag på lege- og sykepleierstudiet.

- Dette er konfliktstoff, mye på grunn av manglende kunnskap. Det er på tide med voksenopplæring av erfarne medisinske professorer, sier Jarle Arbakke, rektor ved Universitetet i Tromsø, og selv professor i medisin.

Ny lov

Arbakke ledet utvalget som fjernet Kvaksalverloven og åpnet for mer alternativ behandling. I dag må man i praksis til markedsføringsbestemmelsene for å kontrollere alternative behandlere som farer med kvakksalveri.

Ulovlig behandling kan, ifølge den nye Lov om alternativ behandling av sykdom, gi fengselsstraff, men begrepet ulovlig behandling begrenser seg til å omfatte medisinske inngrep eller behandling som kan medføre alvorlig helserisiko.

Det vil for eksempel være vanskelig å angripe dersom behandleren konkret fraråder medisinsk behandling.

Informasjonsbank

I Tromsø skal det nå opprettes en egen informasjonsbank for alternativ behandling.

Meningen er blant annet å veilede helsepersonell om forskjellige alternative behandlingsformer. Det er trolig at én eller to av de nye stillingene ved NAFKAM vil gå til denne informasjonsbanken.

- Annenhver pasient som kommer til behandling på norske sykehus, har prøvd eller benytter også alternative behandlingsformer. Dette må skolemedisinen ta på alvor. Derfor er vi her, sier Fønnebø.

- Få motforestillinger

NAFKAM får direkte støtte både fra Helse- og omsorgsdepartementet, Sosial- og helsedirektoratet, Universitetet i Tromsø og Norges forskningsråd. Senteret er en egen enhet under Det medisinske fakultet ved Universitetet i Tromsø.

- I slutten av november var det en nasjonal konferanse om dette temaet. Der hadde vi ventet at det kom en del motforestillinger mot det vil holder på med, men nær sagt alle var positive. De motforestillinger som finnes, er få, sier Fønnebø ifølge Bladet Tromsø.

Statssekretær Elisabeth Aspaker har ikke vært tilgjengelig for å kommentere hvilke konkrete planer Helsedepartementet legger når det gjelder økt bevilgning til forskning på alternativ medisin, og innføring av alternativ medisin som fag på legestudiet.

Lenker:

Bladet Tromsø: Alternativ utvidelse
Aftenposten: Leger skal lære “tabu”-medisin
Lovdata: Lov om alternativ behandling av sykdom

Powered by Labrador CMS