Kommentar: Norsk forsker på kurs i Den nye medisinen

En forsker ved Universitetet i Tromsø deltok høsten 2002 på kurs i Ryke Geerd Hamers "Den nye medisinen" - uten at offentligheten av den grunn har fått høre advarsler. Hvorfor? spør Erik Tunstad i denne kommentaren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye medisinen er et alternativmedisinsk nettverk som mener kreft og andre livstruende sykdommer “egentlig ikke eksisterer”, men snarere forårsakes av legene og deres medisin og behandling. De oppfordrer dermed pasienter til å la være å underkaste seg tradisjonell medisin, og heller helbrede seg selv gjennom samtaleterapi og isposer.

Bakenfor dette budskapet ligger et ikke alt for godt skjult jødehat: Hamer og hans medspillere påstår at en internasjonal jødisk konspirasjon hittil har nektet oss innsikt i disse sannheter. Jødene holdes derfor ansvarlig for to milliarder menneskers død.

Stipendiat Agnete Kristoffersen ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) ved Universitetet i Tromsø, bekrefter at hun var til stede ved et kurs i Den nye medisinen. Kristoffersen vil imidlertid ikke fortelle noe mer enn dette. Årsaken er at NAFKAM av prinsipp er “forsiktige med å uttale seg til pressen”.

Leder ved NAFKAM, professor Vinjar Fønnebø, sendte senere et notat med senterets offisielle mening, der det påpekes at de ikke tror så veldig mye på Den nye medisinen, hovedsakelig fordi den gir enkle svar på vanskelige spørsmål.

Vi står altså overfor en alternativmedisinsk sekt som, hvis den får det innpass den tilstreber, vil utgjøre en trussel mot liv og helse - og som i tillegg bygger på jødehat. NAFKAM visste at Den nye medisinen var kommet til landet, og må ha forstått hva dette innebar.

Så hvorfor er det ingen som roper varsku?

Et søk på NAFKAMs sider gir ingen treff på Den nye medisinen. Vi velger ut fra dette å tro at Den nye medisinen ikke fremsto som særlig overbevisende på stipendiat Kristoffersen, og at hun derfor puttet den i sitt mentale arkiv under “Enda en kur mot kreft”. Slik vil de fleste reagere.

Men slik bør ikke en forsker reagere.

Og i hvert fall ikke en som forsker på alternativ medisin. Det burde være Fønnebøs, Kristoffersens og NAFKAMs åpenbare plikt, som landets presumptivt fremste vitenskapelige eksperter på alternative behandlingsformer, å varsle om dette.

Men det skjedde ikke.

I NAFKAM strategidokument finner vi at senteret skal bedrive “effektforskning på alternativ medisin, med hovedvekt på akupunktur / akupressur, homøopati, soneterapi, urtemedisin / kosttilskudd og AM ved terminal sykdom”, samt undersøke “holdninger til alternativ medisin”.

Vi spør ganske enkelt: Er NAFKAM ute etter å undersøke om eller bevise at alternativ medisin virker?

Bare sistnevnte forklaring gir mening til handlingsforløpet. Representanter for NAFKAM har kommet, sett og gått. Den nye medisinen er ingen alternativmedisinsk løsning på kreftproblemet, og er dermed ikke interessant for Norges eneste forskningssenter for alternativ medisin.

Tydeligvis ikke engang så interessant at man gidder å nevne for offentligheten at dette kanskje kan komme til å koste menneskeliv?

Det burde være unødvendig å belære universitetsansatte forskere om problemene, rent metodisk og vitenskapsteoretisk, ved en vitenskapelig agenda som går ut på å finne beviser for ett eller annet postulert fenomen. (150 år med parapsykologisk forskning, burde antyde noe om behovet for den vitenskapelige fjellvettregel - “det er aldri for sent å snu”.)

Det er mulig vi tar feil. Kanskje finnes det helt andre grunner til at NAFKAM har vært på kurs med Den nye medisinen, og har unnlatt å slå alarm.

Men da nytter det ikke å gjemme seg bak “ingen kommentar” når mediene banker på.

Powered by Labrador CMS