Kritisk til tarmskylling

Spyling av tarmen har ingen positive effekter på helsa, mener amerikanske leger. Derimot kan behandlinga føre til både ubehagelige og skadelige bivirkninger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Praksisen er på ingen måte ny.

Ideen om autointoksikasjon, at avfallsstoffer i tarmen kan forgifte oss fra innsida, har eksistert siden antikken. Rundt 1900 var skylling av tarmen en populær behandling. Men i 1919 ble hypotesen forkastet av American Medical Association, og legestanden sluttet praksisen.

Likevel tilbys tarmskylling fortsatt innen alternativ medisin, også under navnet colonhydroterapi.

Behandlinga går rett og slett ut på å spyle ut innholdet i tykktarmen ved hjelp av slanger som stikkes inn i endetarmen. Det selges også produkter i form av avføringsmidler, teer, pulver eller kapsler.

Ifølge behandlere og produsenter skal tarmskyllinga kunne hjelpe mot en hel rekke plager, fra angst og depresjon via allergier og eksem til smertelidelser og betennelser.

Det blir gjerne hevdet at lidelser og ubehag skyldes slaggstoffer i tarmen, og at en utskylling er nødvendig for å rense ut skitt og skadelige bakterier og skape rom for en god tarmflora.

Nå mener imidlertid Ranit Mishori og kollegaene ved Georgetown University at det er lite som tyder på at behandlingen er verdt verken pengene eller umaken.

Mange bivirkninger

Forskerne har gått igjennom 20 medisinske studier fra de siste tiåra. I tillegg har de konsultert Natural Standard Professional Database, en database som samler evidensbasert informasjon om alternativ behandling.

Alt i alt ser det ikke ut til at behandlingen har nevneverdige positive effekter på kroppen. Mange av studiene rapporterte derimot om bivirkninger, skriver Mishori og kollegaene.

Milde bivirkninger kunne være kramper, magesmerter kvalme og oppkast, mens de mest alvorlige tilfellene dreide seg om nyresvikt, koldbrann i bekkenbunnen, akutt vannforgiftning og død på grunn av infeksjon med amøben Entamoeba histolytica.

- Det kan være alvorlige konsekvenser for de som tar tarmskylling, uansett om de foretar prosedyren på en spa eller gjør det hjemme, sier Mishori i en pressemelding fra universitetet.

I rapporten skriver forskerne:

- Tarmskylling er ikke klokt – spesielt hvis du har en sykehistorie med fordøyelseslidelser (inkludert divertikulitt, Crohns sykdom og ulcerøs kolitt) eller en sykehistorie med tarmoperasjoner, alvorlige hemoroider, nyresykdom eller hjertesykdom. Disse tilstandene øker risikoen for uheldige virkninger.

Forståelig

Overlege Arne Røseth ved Gastropoliklinikken Lovisenberg er enig i Mishoris konklusjon.

- Tarmskylling har ingen klinisk effekt, sier han til forskning.no.

Røseth mener også at det er lite hold i påstandene om hva behandlinga skal hjelpe mot, og at mye av informasjonen fra behandlerne er rent tull. Selv har han bare begrenset erfaring med pasienter som har benyttet seg av tilbudet.

- Vi hadde en eldre dame som skulle til koloskopi hos oss. Hun var litt dårlig tømt, så hun hadde gått til tarmskylling. Da vi tittet i tarmen var det bom tett av avføring 40 centimeter opp. Jeg tok et bilde og sa at hun burde gå tilbake til behandleren og få pengene sine tilbake.

Røseth mener imidlertid det er forståelig at noen oppsøker behandlingsformen.

- 12 til 15 prosent av alle henvendelser til allmennlege gjelder magesmerter. Hos så mye som 40 prosent av pasientene som kommer til koloskopi hos oss, finner vi ikke årsaken til plagene. Det er ikke så rart at folk blir fortvilet og desperate, og oppsøker alternative behandlinger.

Lite forståelse

Arnold Berstad, nylig pensjonert professor fra Institutt for indremedisin ved Universitetet i Bergen, mener imidlertid at man ikke helt kan avvise ideen om autointoxikasjon.

- Dette er blitt mer aktuelt i de siste årene. Man mistenker at mange sykdommer kan ha noe med bakteriene i tarmsystemet å gjøre.

Samtidig opplever kanskje mange å møte liten forståelse hos legene, mener Berstad, som selv arbeider med pasienter med irritabel tarm.

- En stor andel av dem sliter for eksempel med seig avføring og ufullstendig tømning, og mange føler en betydelig lette etter å ha fått tømt tarmen skikkelig. Det ser vi ofte i forbindelse med undersøkelser som krever grundig tarmtømning. Men den gode følelsen er kortvarig, bare to-tre dager.

Berstad fraråder uansett tarmskylling.

- Jeg tror det er kommersialisert på en uheldig måte. Det er alltid noen som står klare til å gjøre business ut av den umiddelbare lettelsen mange føler etter tarmtømning.

Professoren støtter ikke behandlernes påstander om alle tarmskyllingens positive helsevirkninger, eller de påståtte virkemåtene.

- En tarmskylling vil ikke ha noen effekt på bakteriefloraen i tarmen. Bakteriene sitter godt fast i slimsubstanser på slimhinnene og vil komme tilbake etterpå. Heldigvis. Ellers ville behandlinga være livsfarlig. Skadelige bakterier vil heller ikke la seg skylle bort.

Ranit Mishori og kollegaene er i hvert fall ikke i tvil om hva de mener legene bør formidle til folk som er interessert i behandlingen:

- Sørg for å fortelle pasientene om de potensielle konsekvensene av tarmskylling og å understreke at man mangler kunnskap som støtter opp om tilhengernes påstander.

Referanse:

R. Mishori, A. Otubu & A. A. Jones, The dangers of colon cleansing, The Journal of Family Practice, august 2011, årgang 60, nr 8

Powered by Labrador CMS